Nova vrsta pametnog prevoza

22.09.2020

17:49 >> 13:28

0

Autor: 24sedam

U bliskoj budućnosti možda nam neće biti neophodna vozačka vozila

Nova vrsta pametnog prevoza
Copyright Profimedia

Automobil bez vozača ili automatski automobil je vozilo nove generacije koji umesto vozača vozi kompjuter uz pomoć senzora i kamera, bez ikakvog ljudskog uticaja.

Prema nekim procenama, do 2026. godine na ulicama će biti više od 50 miliona autonomnih vozila koja neće imati volan ni papučice, a samim tim ni vozača. Poređenja radi, u svetu će tada biti milijardu i po automobila. Praktično to znači da će svako četvrto vozilo biti bez vozača. Do 2040. čak 75 odsto vozila neće imati vozača.

U trku proizvodnje vozila bez vozača uključile su se gotovo sve veće kompanije iz automobilske industrije: „Mercedes”, „Jaguar”, „Tesla”, „Ford”…

U Singapuru ljudi  mogu da se voze taksi vozilom u kojem nema vozača, a početkom januara ove godine u Las Vegasu, tokom Međunarodne izložbe potrošačke elektronike, autonomno vozilo „jandeks“ je krstareći ulicama prešlo sedam hiljada kilometara. Trenutno se na putevima u Nevadi nalazi više od 200 autonomnih vozila – vozila bez vozača.

Od prošle godine ulicama Londona kruži vozilo „ford mondeo“ koje je namenjeno javnom prevozu. Trenutno se prikupljaju podaci iz saobraćaja kako bi se pokrenula nova vrsta prevoza bez vozača.

U ovaj svetski trend uključili su se Tehnički fakultet iz Novog Sada i Fakultet elektronike iz Osijeka.  Cilj zajedničkog projeka „Drive“ je usavršavanje softvera za automobilsku industriju, tačnije za vozila bez vozača. O očekivanjima od ovog projekta govori i podatak da ga je Evropska unija podržala sa skoro milion evra.

Mašinski fakultet i njegov tim „Drumska strela“ takođe planiraju da pokrenu projekat namenjen vozilima na autonomni pogon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike