Veličanstveni muzej pod zemljom

22.10.2020

14:00 >> 14:09

0

Ukoliko niste klaustrofobični, ovaj silazak pod zemlju će vam biti fascinantan

Veličanstveni muzej pod zemljom
Copyright Promo/Slavica Kalaba

Nedaleko od poljskog grada Krakova nalazi se rudnik soli Velička, na dubini od 350 metara. Za turiste je otvoren samo jedan mali deo. Tokom turističke ture prepešačićete tri kilometra i videti samo 1% od podzemnog blaga. Temperatura u podzemnim hodnicima je oko 15 stepeni pa će vam džemper biti neophodan.

Obilazak počinje spuštanjem niz male drvene stepenice  koje vas vode do spleta podzemnih hodnika gde ćete videti skulpture, oltare i kapele od soli a sve su to napravili rudari tokom 700 godina koliko se kopala so. Više od 2.000 kapela se nalazi na devet nivoa različitih dubina.

Turisti mogu da posete samo 20 kapela, na dubini od 135 metara nalazi se i najstariji muzej rudarstva na svetu, u kome možete da vidite različitu opremu i alate koje su rudari upotrebljavali kroz vekove.

Promo/Slavica Kalaba

Tokom ture, proći ćete pored statue Nikole Kopernika, pape Jovana Pavla II, princeze Kinge, njenog oca Kazimira, kao i statue patuljaka koji kopaju rudu soli.

Na dubini od 135 metara nalazi se sanatorijum za ljude obolele od astme i alergije a bićete u prilici i da vidite slano jezero.

Najviša odaja u rudniku visoka je 36 metara. Zapisana je u Ginisovoj knjizi rekorda, jer je tu izveden prvi podzemni let balonom, kao i prvi podzemni bandži skok.

 

U rudniku se povremeno održavaju koncerti, sastanci, dočeci Nove godine a ako baš želite možete se i venčati ovde. Svake godine ovaj rudnik poseti preko 1,2 miliona turista.

Zbog svih bogatstava i blaga, rudnik soli Velička se nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine od 1978.godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike