Bizarno! Radioaktivni turizam u procvatu, sve više turista želi da vidi Černobilj!

28.02.2022

16:45

0

Uprkos tome što Gajgerov brojač i danas pokazuje 10 puta veću radijaciju od normalne, Černobilj je turistička atrakcija

Bizarno! Radioaktivni turizam u procvatu, sve više turista želi da vidi Černobilj!
doll-g93636b637_1920 - Copyright Pixabay

Radioaktivni turizam u Černobilju doživljava procvat, iako je 29. aprila 1986. godine 48.000 ljudi moralo da napusti svoje domove u gradu Pripjatu, nakon što je eksplodirao reaktor nuklearne elektrane u Černobilju zbog greške u rukovanju i sigurnosnih propusta.

Pixabay
 

Trideset godina nakon tragedije, visina zračenja je oko 10 puta veća od dozvoljene, ali više nije smrtonosna. Kako nije opasno provesti u takvom okruženju neko kraće vreme, Černobilj godišnje poseti oko 10.000 turista.

Pixabay
 

Radioaktivni turizam – poseta zabranjenoj zoni

Broj turista konstantno raste, a oni koji su ga obišli kažu da je poseban, jer je to jedino mesto na svetu gde se sudnji dan već odigrao. Turizam unutar zabranjene zone cveta, pa za cenu od 150 dolara možete provesti dan u razgledanju Černobilja i okoline. Posete su dozvoljene samo u aranžmanu određenih turističkih agencija. Do zabranjene zone se dolazi autobusom iz Kijeva, a vožnja traje skoro tri sata.

Stanovnici su svoje domove morali naglo da napuste kada se desila katastrofa, pa sam grad izgleda kao zarobljen u vremenu. Zabavni park je najfotografisanije mesto u Černobilju, pa se organizuju i posebne turističke ture namenjene isključivo fotografima.Turisti se mogu kretati u krugu od 50 kilometara predviđenih za turističke obilaske i ne smeju napuštati grupu samovoljno.

Pixabay
 

Pre ulaska u zabranjenu zonu, turisti se informišu o tome da ne smeju ništa dodirivati i poneti kući. Ne smeju sedeti nigde, a zabranjeno je konzumirati hranu koja nije unesena izvan zabranjene zone. Pre polaska kući, turistima se meri nivo izloženosti radijaciji. Ukoliko je previsok, službena lica ih posipaju posebnim praškom.

Pixabay
 

Osim obilaska nuklearne elektrane, agencije svojim posetiocima nude mogućnost razgledanja kobnog reaktora broj 4 koji je smešten u posebnom betonskom obruču. Turisti će imati priliku da fotografišu rashladne tornjeve i preostale nuklearne reaktore. U sklopu nuklearne elektrane se nalazi poseban spomenik posvećen vatrogascima koji su stradali u nesreći.

Pixabay
 

U Černobilju danas živi oko 3.000 ljudi, koji su uglavnom radno osoblje koje je konstantno angažovano na izradi betonskog oklopa vrednog više od milijardu i po dolara. Černobilj danas ima biblioteku, nekoliko prodavnica, dva kafića... Kako zakon nalaže da osobe mlađe od 18 godina ne smeju da žive u tom gradu, nema potrebe za porodilištem, školom, vrtićem...

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike