5 najlepših gradića u Holandiji!

27.02.2022

19:05

0

Da biste zaista stekli osećaj kakva je ovo zemlja, morate posetiti male gradove Holandije

5 najlepših gradića u Holandiji!
tulips-g09ab1907d_1920 - Copyright Pixabay

Ko god poseti Holandiju prvi na spisku je glavni grad Amsterdam. I to je sasvim razumljivo ako znamo da holandska prestonica ima fantastične muzeje umetnosti, kuću Ane Frank i brojne kanale. Ali Amsterdam nije Holandija,mali šarmantni gradići  ispunjeni istorijom, kaldrmisanim ulicama, živopisnom arhitekturom, kanalima i vetrenjačama.

Pixabay
 

Mnogi gradovi Holandije su prvobitno bili utvrđenja koja su se razvila u grad. Uživaćete u prolećnim poljima narcisa i lala dok istražujete najlepše holandske gradiće.

Pixabay
 

Zierikzee

Zierikzee je drevni grad smešten na bivšem ostrvu u Zelandu, koji ima više od 500 istorijskih spomenika. Omiljeno mesto među posetiocima je Sint-Lievensmonstertoren, crkva iz 12. veka nazvana po škotskom mučeniku. Uništena je vatrom 1832. godine, a zatim srušena. Tu je svakako Kula Dikke, do čijeg vrha se vredi popeti za panoramski pogled na grad. Budući da je Zierikzee primorski ribarski grad, posetite pomorski muzej i srednjovekovne severne i južne lučke kapije.

Pixabay
 

Doesburg

Doesburg je nekada bio najvažniji utvrđeni grad Holandije zbog svog strateškog odbrambenog položaja na reci IJssel. Provedite vreme gledajući stare kuće, jer mnoge od njih imaju štitove koji govore nešto o istoriji grada. Dobra mesta za posetu uključuju muzej senfa, fabriku sirćeta, baštu biljaka, muzej stakla Lalikue i De Waag, gradsku kuću koja je navodno najstarije javno mesto u Holandiji. Još jedno vrhunsko mesto je stara reformisana crkva koja više liči na skladište.

Pixabay
 

Appingedam

Appingedam je nekada bio važan trgovački centar i morska luka jer je imao izlaz na more. Danas je to istorijski srednjovekovni grad poznat po „visećim“ kuhinjama, tj. malim prostorijama pored zgrada koje strče preko kanala Damsterdiep. Subota popodne je dobro vreme za vožnju brodićem po gradu. Vožnja biciklom i šetnja dobri su načini za istraživanje centra grada sa gradskom većnicom koja datira iz 1630. godine i crkvom Nikolaja koja je još starija.

 

Pixabay
 

Oudevater

Ako mislite da je vaše telo bez problema, krenite do Oudewater-a gde možete dobiti sertifikat da je vaša težina proporcionalna vašoj visini. Ova praksa datira iz suđenja vešticama iz 16. veka u Evropi. Tamo bi se hrlili ljudi da bi dobili potvrdu da nisu veštice. Ako sklonimo čarobnjaštvo na stranu, Oudevater je šarmantni stari grad (osnovan je 1265. godine) sa srednjovekovnim kućama obloženim kanalima.

Pixabay
 

Domburg

Domburg, drevno selo u Zelandu na Severnom moru, privlači turiste od 17. veka, a primorsko odmaralište je od 19. veka. Poznat je po 40 prodavnica sa latino natpisima i crtežima bogova.Domburg je bio umetnička kolonija, ugošćujući slikare poput Mondrijana i  Džejmsa Vistlera. Domburg nudi tipične odmarališne aktivnosti, uključujući plaže, biciklizam, sportski ribolov, surfovanje i jahanje, i savršen je za putnike koji žele odmor od istorijskih mesta.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike