Hrast u kome se krio Robin Hud: Star je oko hiljadu godina i nalazi se u Šervudskoj šumi

18.06.2021

17:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Velika Britanija je iskoristila legendu i trenutno može da se poseti 18 mesta koja se dovode u vezu sa čovekom koji je otimao od bogatih i davao siromašnima

Printscreen

Zahvaljujući knjigama, crtanim i igranim filmovima, gotovo da smo ubeđeni da je momak, koji se oblači u zeleno i otima od bogatih da bi dao siromašnima, stvarno postojao. Jer baš jedan takav junak i večiti borac za pravdu nam treba!

O junaku iz Šervudske šume snimljeno je preko 100 filmova. Glumili su su ga Erol Flin, Kevin Kostner i Šon Koneri.

Robin Hud je bio odmetnik koji je, prema legendi, živeo u Šervudskoj šumi. Bio je vešt streličar a njegov najveći neprijatelj je bio zloglasni šerif iz Notingema. Najverovatnije da je čovek pod tim imenom zaista postojao ali niko sa sigurnošću ne može da kaže ko je on bio. Njegov verni pratilac je Mali Džon a devojka u koju je zaljubljen je Lejdi Marijana.

U finansijskim spisima iz Jorka iz 13. veka se pominje dužnik pod tim imenom a zatim i odmetnik. U srednjovekovnom engleskom pravu odmetnik je bio neko ko je izvan domašaja zakona, onaj ko se ogrešio o kraljevske propise.

Od svojih neprijatelja, Robin Hud se skrivao u šupljini hrasta starog hiljadu godina čiji je obim oko 30 metara. I dok se ne zna da li je Robion Hud bio stvarna ličnost ili ne, drvo je veoma stvarno i nalazi se u blizini sela Edvinstov, u sred Šervudske šume. U istraživanju iz 2002. godine ovo drvo, koje zovu Major Hrast, proglašeno je za „omiljeno drvo Britanije“.

Legenda kaže da je Robin ispalio strelu zahtevajući da bude sahranjen na mestu gde ona padne. U mestu Kirklis Priori u Jorkširu postoji grobnica u kojoj navodno počiva Robin Hud.

Printscreen

Bez obzira da li je postojao ili ne, Velika Britanija je legendu iskoristila u turizmu i trenutno može da se poseti 18 mesta koja se dovode u vezu sa večitim borcem za pravdu.

Tako turisti mogu da krenu stazom Robina Huda prateći seriju od 12 znakova koji će ih odvesti do nekih bitnih lokacija. Staza počinje u zamku u Notingemu a završava se u crkvi Sveta Meri.

Profimedia/Statua Robina Huda u Notingemu

Obavezno je i fotografisanje ispred statue koja je postavljena u Notingemu i koja je teška pola tone. Mnogi se bune jer Robin nema svoju karakterističnu kapu sa peruškom, već običnu kapu koju su nosili srednjevekovni šumari.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti