Ovo zeleno voće efikasno podiže raspoloženje i izvor je ključnog vitamina: Potvrđeno od strane naučnika

26.03.2024

06:45

0

Autor: K. B.

Od izuzetnog značaja za mentalno zdravlje

Ovo zeleno voće efikasno podiže raspoloženje i izvor je ključnog vitamina: Potvrđeno od strane naučnika
Copyright Profimedia

Veza između zdrave ishrane i visokog kvaliteta života je nepobitna, dok istraživači nastavljaju da produbljuju svoje razumevanje o odnosu između ishrane i mentalnog zdravlja.

U sklopu istraživanja ove teme, nedavna studija objavljena u British Journal of Nutrition istražila je uticaj konzumacije kivija i vitamina C na raspoloženje i brzinu kojom su učesnici zabeležili poboljšanja.

Studija je pokazala da je unos kivija doveo do poboljšanja raspoloženja već posle četiri dana, sa jačim efektom na vitalnost i dobro raspoloženje u poređenju sa onima koji su uzimali dodatke vitamina C. Ovo ističe značaj vitamina C za mentalno zdravlje i ukazuje na to da je konzumacija ovog nutrijenta kroz celovitu hranu možda najdelotvornija.

Kivi je samo jedan od voćki koje nude brojne zdravstvene benefite, uključujući sadržaj vlakana, kalijuma, vitamina E, i posebno visok nivo vitamina C, koji je ključan za funkciju imunog sistema i zarastanje rana. Prethodne studije su pokazale da dodaci vitamina C i voće bogato ovim vitaminom mogu doprineti poboljšanju raspoloženja.

Profimedia
 

U ovoj studiji, istraživači su polazili od pretpostavke da vitamin C može imati pozitivan efekat na raspoloženje i zdravu funkciju mozga. Želeli su da istraže kako bi unos voća mogao uticati na mentalno zdravlje tokom određenog perioda.

Učesnici studije podeljeni su u tri grupe: prva grupa je svakodnevno uzimala dodatak vitamina C, druga grupa je jela po dva kivija dnevno, dok je treća grupa dobijala placebo tablete.

Učesnici su tokom četiri nedelje konzumirali dodijeljene supstance ili placebo, odgovarajući na ankete svaki drugi dan. Ankete su obuhvatale pitanja o energiji i umoru, raspoloženju, produktivnosti, kvalitetu i kvantitetu sna, kao i o nivoima fizičke aktivnosti.

Otkriveno je da su učesnici koji su konzumirali kivi zabeležili poboljšanje u raspoloženju i vitalnosti već nakon četiri dana, a poboljšanje produktivnosti nakon 14 dana, prema izveštaju magazina Hola!.

Freepik
 

Ovi nalazi sugerišu da postoji vrednost u merenju čestih promena raspoloženja u realnom vremenu u svakodnevnom životu kroz intervencijska ispitivanja kako bi se razumeli obrasci i vremenski okviri tih promena.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike