Doktorka otkriva ko bi trebalo da izbegava post, dve grupe ljudi moraju biti posebno oprezne

21.03.2024

06:41

0

Autor: K. B.

Najduži i najstrožiji period Vaskršnjeg posta započeo je 18. marta, i trajaće sve do 4. maja, punih sedam nedelja ili tačnije 48 dana

Doktorka otkriva ko bi trebalo da izbegava post, dve grupe ljudi moraju biti posebno oprezne
Copyright Profimedia

Tokom ovog posta, izbegavamo hranu životinjskog porekla kao što su meso, jaja, sir i mleko. Vino i ulje su dozvoljeni samo subotom i nedeljom, kao i na dan Svetih četrdesetorica mučenika, dok se riba može jesti samo na Blagovesti i Cveti. Ostalim danima, postimo konzumirajući samo hranu "na vodi", a posebno strogo se pridržavamo toga sredom i petkom. Po potrebi, osim sredom i petkom, u nedeljne dane se može koristiti ulje uz poseban blagoslov duhovnika ili parohijskog sveštenika, kako propisuje pravilnik Srpske Pravoslavne Crkve.

Vaskršnji post, kao i svaki drugi post, podrazumeva ne samo fizičko uzdržavanje od određene hrane, već i duhovno odricanje od grešnih i zlih misli, želja i dela. Dr. Branka Lazić, gostujući na K1 TV, istakla je važnost pripreme organizma za ovakve promene u ishrani, kao i konsultacije sa lekarom.

Promene u načinu ishrane mogu izazvati zdravstvene probleme, posebno u digestivnom traktu. Namirnice bogate biljnim vlaknima, koje se obično konzumiraju tokom posta, mogu izazvati probleme sa varenjem ili upalu želudačne sluznice ako nisu termički obrađene. Prekomerna konzumacija masne hrane može izazvati probleme sa pankreasom, posebno nakon posta kada se pređe na bogatu ishranu životinjskim proizvodima.

Unsplash
 

Voditeljka Jovana Joksimović istakla je reči sveštenika Arsenija Arsenijevića o normalnom osećaju nemira i stresa na početku posta, budući da se menja uobičajeni način života.

Dr. Lazić je naglasila da post može uticati na zdravlje kod teških hroničnih bolesnika i dijabetičara na insulinu, te da većina sveštenika preporučuje da deca i trudnice ne praktikuju stroge oblike posta.

Nutricionistkinja Marija Rapajić je istakla da post može pomoći u detoksikaciji organizma, ali je takođe ukazala na manjak unosa minerala, poput kalcijuma, koji se najbolje apsorbuje iz mlečnih proizvoda. Preporučila je suplementaciju vitamina D, kalcijuma i vitamina C tokom posta, te izbalansiran jelovnik koji obuhvata žitarice za doručak, voće za užinu i obrok na bazi namirnica niskog glikemijskog indeksa za ručak, izbegavajući namirnice sa visokim glikemijskim indeksom koje mogu izazvati nagli skok šećera u krvi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike