Svi znate koliko su šljive dobre za varenje, ali ovo južno voće je još bolje

21.05.2023

06:39

0

Autor: Z.A.S.

Ovo južno voće je bogato vitaminom C, a samo 100 grama tog voća obezbeđuje preko 80% prosečnih dnevnih potreba za vitaminom C

Svi znate koliko su šljive dobre za varenje, ali ovo južno voće je još bolje
Voće - Copyright Freepik

Kivi je vrsta voća koja potiče iz planina i brda jugozapadne Kine. Sada se uzgajaju u mnogim drugim delovima sveta, uključujući Novi Zeland, koji je vrhunski proizvođač ovog popularnog voća.

Kivi ima impresivan profil hranljivih materija. Izuzetno bogat vitaminom C, a samo 100 grama kivija dnevno obezbeđuje preko 80% prosečnih dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C funkcioniše kao snažan antioksidans u telu, štiteći ćelije od oksidativnog oštećenja.

Pored toga, kivi sadrži kalijum, bakar, vitamin K, folat i vitamin E, hranljivu materiju rastvorljivu u mastima koja ima antioksidativne efekte i igra važnu ulogu u zdravlju imuniteta. Kivi ima malo kalorija, proteina i masti, a dobar je izvor vlakana.

Freepik
 

Izuzetan za varenje

Kivi sadrži i nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna. Studije pokazuju da kivi sadrži oko jedne trećine rastvorljivih i dve trećine nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u kiviju mogu biti od koristi regulaciji šećera u krvi i zdravlju srca i pomoći u održavanju zdravih crevnih bakterija, dok nerastvorljiva vlakna koja se nalaze u voću mogu pomoći u održavanju redovnog pražnjenja creva.

Vlakna koja se nalaze u kiviju mogu zadržati vodu i nabubriti više od drugih vrsta vlakana, kao što su vlakna jabuke i pšenične mekinje, što znači da je dobar izbor za poboljšanje konzistencije stolice i smanjenje vremena potrebnog hrani da prođe kroz vaš probavni sistem, piše "Krstarica".

Profimedia
 

Zbog ovih kvaliteta, kivi može biti dobar izbor za ljude koji imaju zatvor. U stvari, studija na 79 ljudi sa hroničnim zatvorom pokazala je da je jedenje dva kivija dnevno tokom 4 nedelje pomoglo u poboljšanju konzistencije i učestalosti stolice i pomoglo u smanjenju naprezanja tokom pražnjenja creva.

Unsplash
 

Takođe, više učesnika je bilo zadovoljno tretmanom kivija u poređenju sa konzumiranjem ljuske psilijuma ili suvih šljiva. Tretman kivijem je takođe bio povezan sa najnižom stopom neželjenih nuspojava od tri tretmana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Krstarica

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike