Nije za zimogrožljive: Hoteli u kojima je gotovo sve napravljeno od snega i leda

03.02.2021

15:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Nama najbliži ledeni hotel nalazi se u susednoj Rumuniji

Pixabay

U nekoliko zemalja, gde je uobičajeno da temperature budu u minusu, postoje ledeni hoteli koji su napravljeni od snega i leda i koji se svake godine moraju obnavljati. Izgradnja obično započinje između novembra i marta, kada se sneg može sabiti i formirati debeli nivo leda. Zidovi, elementi i armature su u potpunosti napravljeni od leda ili zbijenog snega.

U ledenim hotelima sve je u znaku leda: predvorja su ispunjena ledenim skulpturama, klupe i stolice su napravljene od leda… Različitih su stilova gradnje, imaju i različite usluge, a u njima turisti mogu uživati u ledenim barovima, saunama i hidromasažnim kadama.

Pixabay

Činjenica je da ovakvi hoteli nisu za one sa lošom cirkulacijom, jer turisti moraju da spavaju u krevetima od snega i leda, a toplotu treba da im pruže krznena ćebad i vreće za spavanje koje su specijalno napravljene za izuzetno niske temperature. Zapravo, u sobama je temperatura obično oko nule, što je znatno toplije od spoljne temperature.

Jedan od najhladnijih hotela se nalazi u Švedskoj u mestu Jukasjarvi. Ovde već 30 godina podstiču turiste da prihvate hladnoću i uživaju u jedinstvenom dizajnu hotela. Zahvaljujući rashladnim uređajima, u ovom hotelu se može boraviti svih 365 dana u godini.

Profimedia

Nama najbliži ledeni hotel nalazi se u susednoj Rumuniji, u planinama Fagaras, nedaleko od gradova Brašov i Sibinj. Do njega se stiže žičarom, a turistima su na raspolaganju dvokrevetne sobe ili noćenje u igluu. Sve je napravljeno od leda iz obližnjeg ledničkog jezera: od ručno izvajanog nameštaja do tanjira u restoranu. U hotelu se nalazi i crkva u kojoj se zaljubljeni mogu venčati.

Pixabay

Ali ne samo što hoteli ovog tipa nisu za zimogrožljive, već nisu ni za one koji nemaju „debeli” novčanik. Cene noćenja se kreću od 300 do 3.000 dolara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti