Nikako ne sušite vlažne mobilne u pirinču, stručnjaci objašnjavaju šta da uradite umesto toga

23.02.2024

15:51

0

Autor: V. I.

Svakome se desilo bar jednom u životu da mu je mobilni telefon bio izložen vodi ili vlazi

Nikako ne sušite vlažne mobilne u pirinču, stručnjaci objašnjavaju šta da uradite umesto toga
Copyright Profimedia

Iako je poznato da električni uređaji i voda ne idu ruku pod ruku, ponekad se neminovno desi da vaš pametni telefon ili neki drugi uređaj završi u neželjenom kontaktu s vodom. Bilo da se radi o nesrećnom padu u lavabo, toalet, kadu ili bazen, važno je znati kako pravilno reagovati da bi se šteta svela na minimum.

Dugo je popularan savet bio da se mokri uređaj stavi u činiju sa pirinčem ili peskom, ali stručnjaci, uključujući i one iz kompanije Apple, sugerišu da ovaj metod nije najefikasniji. Prema stranici za podršku kompanije Apple, postoji rizik od dodatnog oštećenja iPhone-a zbog malih čestica iz pirinča koje mogu ući u uređaj. Pored toga, Apple je razvio funkciju koja upozorava korisnike kada je uređaj mokar i savetuje da sačeka s punjenjem dok se potpuno ne osuši.

Profimedia
 

Šta ako vam se pokvasi iPhone

Ako primetite upozorenje o detekciji tečnosti na svom iPhone-u, odmah ga isključite sa svih kablova i adaptera. Pre nego što ponovo priključite uređaj na napajanje, važno je da su i iPhone i kabl potpuno suvi.

Da biste uklonili višak tečnosti, nežno kucnite uređaj po ruci tako da otvor konektora bude okrenut nadole i ostavite ga na suvom i provetrenom mestu najmanje 30 minuta. Ako i dalje dobijate upozorenje o vlazi, dajte uređaju više vremena da se osuši, ponekad je potrebno ceo dan.

Za uređaje koji nisu vodootporni, kao što su neki stariji Samsung modeli, preporučuje se da isključite uređaj i, ako je moguće, izvadite bateriju. Očistite spoljašnjost uređaja od vlage, posebno oko priključaka za punjenje i slušalica, pomoću vate ili pamučnih štapića. Ukoliko uređaj dođe u kontakt sa morskom ili hlorovanom vodom, preporučuje se da se ispere u čistoj slatkoj vodi pre sušenja.

Saveti za sušenje

1. Postavite uređaj na suvo, dobro provetreno mesto ili ga izložite hladnom vazduhu iz ventilatora.

2. Izbegavajte korišćenje fena za kosu ili izlaganje uređaja direktnom toplom vazduhu, jer to može dodatno oštetiti komponente.

3. Nakon što se uređaj osuši, preporučuje se da posetite servisni centar radi detaljnog pregleda i eventualnih popravki.

Iako neki pametni telefoni danas imaju određeni stepen vodootpornosti, važno je znati kako pravilno reagovati u slučaju slučajnog potapanja. Pravovremena i adekvatna reakcija može značajno smanjiti rizik od trajnog oštećenja uređaja

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike