Brz oporavak risa Riste! U novembru ga je udario automobil, a već u petak će biti svoj na svome!

01.02.2023

15:40

0

On će nositi GPS ogrlicu kojom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana

Brz oporavak risa Riste! U novembru ga je udario automobil, a već u petak će biti svoj na svome!
Ris se vraća u "Đerdap" - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Mužjak risa koji je polovinom novembra prošle godine pronađen povređen na teritoriji Nacionalnog parka "Đerdap", oporavljen je i biće vraćen 3. februara u svoje prirodno stanište - područje Nacionalnog parka "Đerdap".

Ministarstvo zaštite životne sredine koordinisalo je akcijom zbrinjavanja povređenog risa, mužjaka starog između pet i sedam godina, kojeg je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Navodi se da je brzom i adekvatnom reakcijom stručnih službi JP Nacionalni park "Đerdap" i u koordinisanoj akciji sa Ministarstvom povređeni ris transportovan u ZOO vrt u Boru, gde mu je pružana adekvatna veterinarska pomoć.

Ministarstvo je izdalo dozvole za markiranje risa i Rista, kako su ga nazvali stručnjaci Nacionalnog parka Đerdap, biće prva jedinka risa koja će biti praćena na ovaj način u Srbiji.

Ris Rista nosiće GPS ogrlicu kojom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana, a dobijeni podaci koristiće se i za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji, a područje Nacionalnog parka "Đerdap" nastanjuje između 10 i 12 jedinki, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, pored predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i JP Nacionalni park "Đerdap", prisustvovati su vraćanju risa u prirodno stanište.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike