Seks može da vam produži život, a evo koliko bi često trebalo da ga imate

19.03.2023

20:58

0

Autor: Z.A.S.

Naučnici su došli do određenih zaključaka

Seks može da vam produži život, a evo koliko bi često trebalo da ga imate
Seks - Copyright Profimedia

Istraživanje koje je 2017. godine objavljeno u časopisu "Psychoneuroendocrinology" utvrdilo je da seks može da pomogne u usporavanju starenja.

Naime, utvrđeno je da je seks barem jednom nedeljno povezan sa dužim telomerima - zaštitnom kapom na DNK koja određuje životni vek ćelije. Duži telomeri povezani su sa sporijim starenjem ćelija i dužim životnim vekom.

Freepik
 

Svakodnevni izveštaji

Istraživači su pratili seksualne živote 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izveštavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena, analizirajući ćelije na pokazatelje starenja. Otkrili su da su žene koje su imale seks sa svojim partnerima prethodne nedelje imale duže telomere u poređenju s onima koje nisu.

Ova vrsta istraživanja samo pokazuje povezanost i ne može da dokaže da je seksualna aktivnost bila uzrok dužine telomera. Međutim, smatra se da je dužina telomera važna za vaše zdravlje.

Tokom vremena telomeri se razgrađuju dok se ćelije dele, postajući malo kraći sa svakom deobom ćelije.

Freepik
 

Faktori koji utiču na razgradnju

Smatra se da određeni faktori podstiču njihovu bržu razgradnju, poput loše ishrane, prekomernog pijenja i prirodnog procesa starenja, prema istraživačima.

Njihova otkrića pokazuju da bi seks mogao da bude koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da ćelije mogu da žive duže. Istraživači su povezali kraće telomere sa ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa.

Čini se da duži telomeri pomažu u sprečavanju bolesti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike