Dan zaljubljenih - običaji i simboli širom sveta: Od ljubavnih kašika do Mladoženjinog hrasta i ručno pravljene čokolade

14.02.2024

13:07

0

Mnogi od ovih običaja su neobični i za neke sigurno niste čuli

Dan zaljubljenih - običaji i simboli širom sveta: Od ljubavnih kašika do Mladoženjinog hrasta i ručno pravljene čokolade
Pokloni za Dan zaljubljenih - Copyright Freepik

Pravoslavni vernici širom sveta svakog 14. februara proslavljaju Svetog Trifuna, dok katolici slave Svetog Valentina. Ipak, ono što je svima zajedničko jeste to da svi zaljubljeni upravo na ovaj datum slave Dan zaljubljenih.

Poslednjih nekoliko godina ovaj praznik postaje sve značajniji u svetu, a mnoge zemlje koje do sada to nisu radile, počele su da obeležavaju ovaj svetski praznik.

A kako to rade u različitim zemljama?

Neki vrlo tradicionalno, neki malo neobičnije, ali svi sa mnogo ljubavi.

Freepik
 

Japan

Dan zaljubljenih se u Japanu obeležava 14. februara i 14. marta. Iako ova zemlja dva puta obeležava Dan zaljubljeni, običaji su za oba datuma drugačiji.

Žene u Japanu 14. februara pripremaju poklone za svoje partnere, kolege muškarce i prijatelje. Prema običaju, one kupuju ili prave čokoladu za mušku osobu kojoj žele da pokažu ljubav ili zahvalnost.

U odnosu na to da li čokoladu žele da poklone ljubavnom partneru, kolegi ili članu porodice, postoje dve vrste čokolade koje se poklanjaju.

Freepik
 

Giri-choco i Honmei-choco

"Giri-choco" je kupovna čokolada koja je jeftina i pristupačna. Za nju može da se koristi i brza smesa za pravljenje, a ona se poklanja kolegama, članovima porodice i muškim prijateljima, kako bi se iskazala pažnja. Reč "Giri" znači obaveza, što znači da "giri choco" predstavlja obavezan poklon kojim žene bliskim muškim osobama pokazuju da im je do njih stalo.

"Honmei-choco" je, u odnosu na "giri-choco" dosta ozbiljnija stvar. U pitanju je skupa kupovna, ili domaća, čokolada koja se priprema od skupljih i finijih sastojaka. Ovu čokoladu žene poklanjaju onom muškarcu za kojeg je zainteresovana u romantičnom smislu. Naravno, poklanjaju ih i muževima i momcima, ali i simpatijama. "Honmei -choco" se posebno pakuje u lepe ukrasne kesice ili kutije sa ukrasnim trakama i dekoracijom. Što se više truda uložilo toliko je poklon vredniji.

Tako se 14. februara obeležava u Japanu. Šta je onda zapravo 14. mart?

Freepik
 

14. mart – Beli dan

Tačno mesec dana nakon dana zaljubljenih, odnosno 14. marta, muškarci ženama uzvraćaju poklone. Ovaj običaj se praktikuje od oko 1970. godine i nosi naziv Beli dan. Muškarci 14. marta ženama, u znak zahvalnosti za poklone koje su dobili 14. februara, kupuju poklone. Od muškaraca se, za razliku od žena, očekuje da poklone nešto skuplje, uglavnom u beloj boji, s tim da to nije pravilo. Kada je u pitanju odabir poklona, on varira od cveća, pa sve do skupog nakita. Muškarci na taj način ženama pokazuju da cene njihovu pažnju i da im je stalo do njih.

Profimedia
 

Vels

I ovde se praktikuje zanimljiv ljubavni običaj, a u pitanju je poklanjanje "ljubavnih kašika". Običaj je nastao u Velsu još u 17. veku, a muškarci su rezbarili kašike od drveta, sa raznim oblicima i ukrasima. Određeni simboli imaju poseban značaj.

Potkovica označava sreću, krst je znak za veru i nadu, zvončići označavaju brak, srce prikazuje ljubav,  točak označava podršku koja se pruža partneru a katanac je znak za sigurnost. Što je rezbarenje komplikovanije, kao što je rezbarenje lanca, i detaljnije toliko se smatralo da ono ukazije na nivo sposobnosti muškarca.

Velške ljubavne kašike se danas poklanjaju u raznim prilikama, pa i za Dan zaljubljenih.

Profimedia
 

Nemačka

Kada su u pitanju ljubavni simboli, jedan od najpoznatijih u Nemačkoj je Mladoženjin hrast. Ovo drvo je staro oko 500 godina, a nalazi se u Dodu šumi, kod Eutina u Šlezvig-Holštajnu, Nemačkoj. Danas mnogi samci u potrazi za ljubavi ostavljaju svoja ljubavna pisma u rupi na stablu do koje se dolazi merdevinama.

Profimedia
 

Ljubavno sanduče

Prema istoriji, ovaj hrast je služio kao sanduče za razmenu ljubavnih pisama između ćerke jednog šumara i sina vlasnika cokolaterije iz Lajpciga. Kako otac zaljubljene devojke nije odobravao njihovu ljubav, zaljubljeni par našao je način da iskazuju svoja osećanja jedan prema drugom. U tajnosti bi ostavljali pisma u rupi na stablu i na taj način odžavali svoju ljubav i iskazivali nežnost. Nakon nekog vremena otac devojke je popustio, a par se venčao ispod ovog drveta.

Profimedia
 

Ljubavna adresa

Mladoženjin hrast danas ima i svoju poštansku adresu, a proglašen je i za prirodni spomenik. Ljudi mogu poslati ljubavno pismo adresirano na ovo drvo, a svako ko se nadje u prolazu može pročitati pismo. Uglavnom žene i muškarci pišu o sebi i  svojim snovima, u nadi da će neko pročitati  baš njihovo pismo i odgovoriti im. Mngo dolaze ovde na dan zaljubljenih u nadi da će pronaći ljubav svog života.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike