Večita dilema: Kako i gde čuvati maslac da bi što duže zadržao svež ukus

26.10.2021

12:50

0

Maslac može da upije bilo koji miris, pa ga zbog toga morate čuvati daleko od namirnica sa jakim mirisima

Večita dilema: Kako i gde čuvati maslac da bi što duže zadržao svež ukus
sorin-gheorghita-094mP_CBdpM-unsplash - Copyright Unsplash

Maslac je jedan od omiljenih dodataka prilikom kuvanja i pripreme hrane, a ako je i u vašoj kuhinji jedan od čestih sastojaka i obožavate ga zbog njegove kremaste teksture, svakako je preporučljivo pravilno ga čuvati. Određena pravila skladištenja maslaca radi održavanja svežine i sigurnosti mogla bi vas i iznenaditi.

Ako želite da maslac u punoj meri zadrži ukus i svežinu i bude pravilno skladišten, postoje određeni, vrlo korisni saveti o čuvanju ovih kuhinjskih "zlatnih poluga".

Dakle, treba uzeti u obzir vrstu maslaca (slani ili neslani), okruženje (kuhinjska temperatura) i vrstu posude u kojoj on stoji.

Pixabay
 

Vrsta maslaca

Većina komercijalno proizvedenih maslaca je pasterizovana, a budući da se maslac sastoji uglavnom od masti (80 ili više procenata), to pomaže u sprečavanju nastanka i razvoja bakterija. Stoga prvo proverite kakav maslac imate. Većina stručnjaka se slaže u tome da slani maslac možete da ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko dana, uzimajući u obzir faktore poput spoljne temperature i posude.

Aplikacija "FoodKeeper" navodi kako se slani maslac može ostaviti na sobnoj temperaturi od jednog do dva dana, jedan-dva meseca kad se čuva u frižideru, a šest-devet meseci ako se čuva smrznut. Nakon toga, ukus može postati užegao ili kiselkast. So u maslacu takođe potpomaže u održavanju svežine maslaca. Međutim, ako se sobna temperatura podigne iznad 20 stepeni, vreme je da maslac stavite u frižider.

Kako čuvati maslac

Slani maslac može se određeno vreme držati van frižidera, ali tu veliku ulogu ima posuda u kojoj se čuva. Dobra posuda, osim što će zadržati svežinu maslaca, takođe će sprečiti i da se deo otopljenog maslaca razlije i zamasti kuhinjski prostor.

Unsplash
 

Najbolji izbor su keramičke posude za maslac s dobrim poklopcem. Naime, maslac koji stoji van frižidera treba zaštititi od svetlosti i vazduha, a što je posuda nepropusnija za vazduh, to će maslac duže zadržati svež ukus.

Međutim, neslani maslac obavezno treba čuvati u frižideru, i to u zadnjem delu, kako biste sprečili da se brzo pokvari. Takođe, preporučljivo ga je izvaditi iz frižidera sat vremena pre upotrebe. Domaći maslac, maslac od svežeg mleka i bilo koji drugi maslac koji nije pasteriziran takođe treba uvek držati u frižideru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike