
Recept dana: Brauni čizkejk kocke su savršena kombinacija dva omiljena slatkiša koja će vas oboriti s nogu
Bogata čokoladna baza i mirišljav krem od sira

Garantujemo da će vam se svideti ovi ukusni kolačići od sira sa bogatom čokoladnom bazom i laganim, savršeno slatkim prelivom za čizkejk sa čokoladom.
Blagi miris krem sira zaista nadopunjuje ukus čokolade i čini uravnotežen zalogaj.
Ove čizkejk brauni kocke koje se lako prave spajaju se sa sastojcima koje verovatno već imate u ostavi i to za samo nekoliko minuta, a izgledaju spektakularno čim se izvade iz rerne!
Vreme pripreme:
- 15 minuta pripreme, 60 miuta pečenja, 60 minuta hlađenja
Sastojci:
Za brauni bazu:
- 1 šolja neslanog putera, isečenog na kockice (227g)
- 1⅓ šolje poluslatkih čokoladnih kapljica, podeljenih (240g), može i čokolada po izboru
- ¾ šolje kakao praha (prerađenog na holandski način)
- 1 šolja kristal šećera (200g)
- 1 šolja smeđeg šećera (220g)
- 2 velika jajeta (sobne temperature)
- 1 žumance (sobne temperature)
- 1 kašika skuvane kafe
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1 šolja univerzalnog brašna (120g)
- 1 kašičica soli
- 1 kašika tople vode (po potrebi dodati još)
Za čizkejk preliv:
- 2 pakovanja krem sira (po 227g, sobne temperature)
- ½ šolje kristal šećera (100g)
- 1 prstohvat soli
- 2 velika jajeta (sobne temperature)
- 1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:
Pravljenje brauni baze:
Zagrejati rernu na 175°C. Lagano podmazati kvadratni pleh (23 cm) puterom ili sprejom za pečenje, pa obložiti papirom za pečenje.
U velikoj činiji pogodnoj za mikrotalasnu rernu, pomešati puter i 1 šolju čokoladnih kapljica.
Zagrevati u intervalima od 20 sekundi, mešajući između svakog, dok se potpuno ne otope (oko 2 minuta). Dodati kakao prah i umutiti.
Dodati šećer, jaja, žumance, kafu i vanilu, pa sve dobro umutiti.
Dodati brašno i so, pa pažljivo promešati špatulom dok se sastojci ne sjedine. Odvojiti ½ šolje smese u manju činiju. U preostalu smesu dodati preostalu ⅓ šolje čokoladnih kapljica i izliti u pripremljeni pleh.
Peći 20 minuta za sočne braunije ili 30 minuta za vazdušastiju teksturu. Dok se peče, u izdvojenu smesu dodati toplu vodu i promešati – smesa treba da bude gusta, ali da lagano curi sa kašike.
Pexels
Pravljenje čizkejk preliva:
Dok se brauni peče, u velikoj činiji pomešati krem sir, šećer i so. Miksati mikserom na srednjoj brzini oko 2 minuta dok smesa ne postane glatka i penasta.
Smanjiti brzinu i dodavati jedno po jedno jaje. Nakon što se sjedine, dodati vanilu i još jednom dobro promešati.
Pažljivo preliti čizkejk smesu preko delimično pečenog braunija (nije potrebno da se brauni prethodno hladi).
Preko čizkejka kašikom rasporediti odvojenu brauni smesu i uz pomoć čačkalice ili noža nežno napraviti šare.
Nastaviti pečenje još 10 minuta na 175°C.
Smanjiti temperaturu na 160°C i peći dodatnih 20–25 minuta, dok ivice čizkejk sloja ne postanu blago naduvane, a sredina se i dalje malo pomera kada se protrese pleh.
Ostaviti kolač da se potpuno ohladi na žici, a zatim ga staviti u frižider na najmanje sat pre sečenja.
Uživajte u savršenom spoju čokolade i kremastog čizkejka!
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari