Recept dana: Brauni sa slanom karamelom, spoj neponovljivih ukusa u pravo čokoladno savršenstvo
Kada probate ovaj kolač, više ništa neće biti isto
Možda ste već čuli priču o brauniju koji je tradicionalni američki kolač. Iako ima više verzija, po jednoj je domaćica zaboravila da stavi prašak za pecivo u svoju tortu, biskvit nije narastao, pa je tako nastao brauni.
U međuvremenu kolač se menjao i nadograđivao, a ovo je jedna od najsavršenijih verzija. U pitanju je čokoladni brauni sa slanom karamelom. Sprema se relativno brzo, a verujte na reč, smaže još brže.
Sastojci:
Za slani karamel
- 150g šećera
- 1 ravna kašičica soli
- 1 dl neutralne pavlake
- 40 g maslaca
Pročitajte još
Za brauni
- 4 jaja
- 150 g brašna
- 140 g šećera
- 400 g čokolade
- 100 g putera
- supena kašika kafe
- supena kašika ekstrakta vanile
Za dekoraciju (opciono)
- 100 g bele čokolade
Način pripreme:
Jaja i šećer penasto umutite, pa dodajte brašno. U međuvremenu na pari otopite puter i čokoladu, u njih dodajte po kašiku ekstrakta vanile i kafe, pa ih dodajte u smesu.
Priprema karamela
U manju šerpu sipati šećer i pažljivo na umerenoj vatri karamelizovati, da postane tečan i dobije lepu zlatnu boju. Skloniti sa vatre i dodati neutralnu pavlaku i so. Karamelizovani šećer će se stvrdnuti, ali sve zajedno vratite na vatru i uz mešanje otopite karamel u pavlaci. Za ovo je potrebno nekoliko minuta. Pred kraj dodajte i maslac da se i on otopi u karamelu. Kada se sve sjedini sklonite sa vatre i prespite u drugu posudu da bi se karamel malo ohladio, treba da ostane mlak.
U vatrostalnu posudu ili pleh, obložen papirom za pečenje, presuti pola brauni mase i izravnati špatulom.
Preko toga presuti smlačeni karamel. Odmah zatim i ostatak mase za brauni.
Lagano izravnati špatulom da karamel ne bi iscureo sa strane. Svakako će iscureti jedan deo, ali to je ok.
Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 min.
Nakon pečenja kolač dekorisati belom čokoladom otopljenoj na pari, naravno ako želite.
Bon appetit!
Pročitajte još
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari