Recept dana: Najbolji domaći burek sa sirom - pravi se od gotovih kora, a bolji je od onog iz pekare
Kad zamiriše kuća, i duša se odmah ugreje
Bliže nam se praznični dani, pa je pravi trenutak da, kada se vikend produži a porodica okupi, iz vaše rerne zamiriše domaći burek sa sirom.
I ako ste pomislili - džabe se trudim, uvek je iz pekare bolji, moramo da vas razuverimo. Ovo je najbolji domaći burek koji ćete ikada probati i da, i te kako može da se meri sa onim iz vaše omiljene pekare.
Takođe, nije potrebno da ulažete neki veliki napor u pripremu jer se ovaj burek pravi od gotovih kora. Sastavite i samo gurnete u rernu.
A onda vaša kuća zamiriše, a duša i srce se ugreju. Još kada krenete da ga sečete, a on počne onako lepo da krcka...
Pa, vreme je da zapišete recept.
Vreme pripreme:
- 10 minuta slaganje + 45 minuta pečenje
Sastojci:
- 500 g kora
- 500 g punomasnog sira
- kašičica soli
- 250 ml vode (može i kisela voda)
- 150 ml ulja
Priprema:
Najpre promešati ulje, vodu i so. Kako se voda i ulje odvajaju, važno je da svaki put, pre prskanja kora, ponovo izmešate.
Nauljite kalup veličine 28 cm i na dno složiti dve, tri kore, tako da im krajevi vise preko oboda kalupa.
Svaku koru malo zgužvati, staviti u kalup i poprskati sa mešavinom ulja, vode i soli, a na svaku drugu staviti sir.
Ređati tako sve kore, a na poslednje dve ne stavljate sir, samo dobro poprskate i "ušuškate" burek. Sa onim krajevima od prve dve kore na dnu, preklopite burek.
Kada ste ga sastavili ubacite ga u rernu koju ste zagrejali na 180 stepeni. Burek peći oko 40-45 minuta u zavisnosti od vaše rerne.
Pred sam kraj pečenja, prevrnite burek i ostavite još malo u rerni da fino porumeni i ona strana koja je bila dole, a sad je odozgo.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari