aktuelno

Recept dana: Ganaš kuglice, luksuzni i neodoljivi čokoladni zalogajčići u koje ćete se zaljubiti - idealni kao poklon ili brza poslastica

11.11.2024

07:48

0

Autor: A. M.

Recept dana: Ganaš kuglice, luksuzni i neodoljivi čokoladni zalogajčići u koje ćete se zaljubiti - idealni kao poklon ili brza poslastica
Copyright Profimedia

Ganaš kuglice su pravi izbor kada želite da pripremite jednostavan, ali luksuzan desert.

Sastojci koji čine osnovu ovog recepta – čokolada, slatka pavlaka, puter i vanila – kombinuju se u savršeno kremasti, bogat i raskošan ukus koji neće ostaviti nikog ravnodušnim.

Ove kuglice su idealan izbor za različite prilike, mogu biti slatki poklon ili brzi desertu uz šolju omiljenog napitka.

Ganaš kuglice su jednostavne za pripremu, a mogu se obogatiti različitim prelivima i dodacima, kao što su kakao prah, kokos, orašasti plodovi ili čokoladne mrvice.

Ujedno su i sjajan način da eksperimentišete sa različitim vrstama čokolade, pa čak i alkoholnim dodacima, ako želite dodati još jedan sloj ukusa.

Ovaj desert je pravi hit kada želite da impresionirate goste ili jednostavno uživate u domaćim slatkišima koji se brzo prave.

Recept dana: Ganaš kuglice, luksuzni i neodoljivi čokoladni zalogajčići u koje ćete se zaljubiti - idealni kao poklon ili brza poslasticaProfimedia
 

 

Vreme pripreme:

  • 45 minuta

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (po mogućstvu sa 60-70% kakaa)
  • 100 ml slatke pavlake
  • 50 g putera
  • 1 kašičica vanilin šećera (ili 1 kašičica arome vanile)
  • 1 kašika alkohola (rum, liker ili konjak - opcionalno)
  • Kakao prah, čokoladne mrvice, seckani orašasti plodovi ili kokos (za oblaganje)
Recept dana: Ganaš kuglice, luksuzni i neodoljivi čokoladni zalogajčići u koje ćete se zaljubiti - idealni kao poklon ili brza poslasticaProfimedia
 

Priprema:

  • Iseckajte čokoladu na male komade kako bi se brže otopila.
  • U manjoj šerpi, zagrejte slatku pavlaku na srednje jakoj vatri dok ne počne da se zagreva, ali pazite da ne proključa.
  • U vruću pavlaku stavite iseckanu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi i ne stvori glatka čokoladna masa (ganaš).
  • Dodajte omekšali puter i vanilu, pa ponovo mešajte dok se sve ne sjedini. Ako želite, možete dodati kašiku alkohola (rum, konjak, liker) za dodatni ukus.
  • Ostavite ganaš da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider na najmanje 2-3 sata ili dok se ne stvrdne dovoljno da možete formirati kuglice.
  • Kada se ganaš ohladi i postane dovoljno čvrst, uzmite malu količinu sa kašičicom i oblikujte kuglice rukama. Ove kuglice treba da budu veličine oraha ili po vašoj želji. Ako želite kuglice da budu još čvršće, možete ih staviti na kratko u zamrzivač pre nego što ih obložite.
  • Kuglice možete obložiti u različite prelive: kakao prah, čokoladne mrvice, seckane orahe, kokos ili čak u prah od sušenih jagoda ili malina za dodatnu boju i ukus.
  • Svaku kuglicu pažljivo uvaljajte u željeni preliv.
  • Ganaš kuglice možete servirati odmah ili ih staviti u frižider na još 30 minuta da se potpuno stegnu. Možete ih servirati u malim papirnim korpama, kao što se to radi sa pralinama.
  • Bon appetit!

    BONUS VIDEO:

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike