aktuelno

Recept dana: Lava kolač sa malinama, čokoladna rapsodija koja se topi u ustima, a spremna je za manje od pola sata

22.08.2024

07:53

0

Autor: A. M.

Probajte i zaljubite se na prvi zalogaj

Recept dana: Lava kolač sa malinama, čokoladna rapsodija koja se topi u ustima, a spremna je za manje od pola sata
Copyright Freepik

Zamislite da se vraćate kući posle dugog dana i želite nešto čokoladno i slatko što bi vas momentalno usrećilo i opustilo. 

Lava kolač, sa svojom bogatom, tečnom čokoladom koja se izliva iz savršeno pečenog i sočnog testa, već je sam po sebi savršen desert.

Međutim, dodajte nekoliko sočnih malina i dobićete neodoljivu kombinaciju slatkog i kiselog koja će podići vaš doživljaj na novi nivo. 

Ova neodoljiva poslastica kombinuje jednostavnost pripreme sa prefinjenim ukusom koji će oduševiti vaše nepce i iznenaditi vaše goste. 

Lava kolač je idealan za posebne prilike ili jednostavno za uživanje posle porodičnog ručka. 

Prateći ovaj brz, jednostavan, ali i precizan recept, napravićete savršeno mekane i kremaste kolače koji će se doslovno otopiti u ustima.

Recept dana: Lava kolač sa malinama, čokoladna rapsodija koja se topi u ustima, a spremna je za manje od pola sataProfimedia
 

Vreme pripreme:

  • 25 minuta

Sastojci:

  • 115 g tamne čokolade (najmanje 70% kakao)
  • 115 g neslanog putera
  • 200 g šećera
  • 3 velika jaja
  • 3 velika žumanaca
  • 75 g brašna
  • 1 puna kašičica instant kafe
  • šaka malina
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica arome vanile

Priprema: 

1. Zagrejte rernu na 220°C (200°C ako koristite ventilator). Podmažite kalup za mafine sa malo ulja ili maslaca i pospite ga brašnom.

2. Isecite čokoladu i puter na male komade i otopite ih zajedno u posudi na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, povremeno mešajući dok se potpuno ne rastope i sjedine.

3. U otopljenu čokoladu dodajte šećer i dobro izmešajte dok se ne rastopi i smesa ne postane glatka.

4. Umutite jaja i žumanca u smesu sa čokoladom, dok ne postane homogena. Dodajte aromu vanile.

5. Pomešajte brašno, so i instant kafu u smesu, mešajući samo dok se sve ne sjedini.

6. Podelite smesu ravnomerno u kalup za mafine. U svaki utisnite po jednu ili dve maline.
Stavite kalupe u zagrejanu rernu i pecite 12-14 minuta, dok ivice kolača ne postanu čvrste, a središnji deo još uvek mekan i tečan.

7. Izvadite kolače iz rerne i ostavite ih da se ohlade minut, dva pre nego što ih izvadite iz kalupa. 

Obavezno ih služite tople, po izboru sa kuglom sladoleda od vanile. 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike