Recept dana: Lava kolač sa malinama, čokoladna rapsodija koja se topi u ustima, a spremna je za manje od pola sata
Probajte i zaljubite se na prvi zalogaj
Zamislite da se vraćate kući posle dugog dana i želite nešto čokoladno i slatko što bi vas momentalno usrećilo i opustilo.
Lava kolač, sa svojom bogatom, tečnom čokoladom koja se izliva iz savršeno pečenog i sočnog testa, već je sam po sebi savršen desert.
Međutim, dodajte nekoliko sočnih malina i dobićete neodoljivu kombinaciju slatkog i kiselog koja će podići vaš doživljaj na novi nivo.
Ova neodoljiva poslastica kombinuje jednostavnost pripreme sa prefinjenim ukusom koji će oduševiti vaše nepce i iznenaditi vaše goste.
Lava kolač je idealan za posebne prilike ili jednostavno za uživanje posle porodičnog ručka.
Prateći ovaj brz, jednostavan, ali i precizan recept, napravićete savršeno mekane i kremaste kolače koji će se doslovno otopiti u ustima.
Vreme pripreme:
- 25 minuta
Sastojci:
- 115 g tamne čokolade (najmanje 70% kakao)
- 115 g neslanog putera
- 200 g šećera
- 3 velika jaja
- 3 velika žumanaca
- 75 g brašna
- 1 puna kašičica instant kafe
- šaka malina
- Prstohvat soli
- 1 kašičica arome vanile
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 220°C (200°C ako koristite ventilator). Podmažite kalup za mafine sa malo ulja ili maslaca i pospite ga brašnom.
2. Isecite čokoladu i puter na male komade i otopite ih zajedno u posudi na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, povremeno mešajući dok se potpuno ne rastope i sjedine.
3. U otopljenu čokoladu dodajte šećer i dobro izmešajte dok se ne rastopi i smesa ne postane glatka.
4. Umutite jaja i žumanca u smesu sa čokoladom, dok ne postane homogena. Dodajte aromu vanile.
5. Pomešajte brašno, so i instant kafu u smesu, mešajući samo dok se sve ne sjedini.
6. Podelite smesu ravnomerno u kalup za mafine. U svaki utisnite po jednu ili dve maline.
Stavite kalupe u zagrejanu rernu i pecite 12-14 minuta, dok ivice kolača ne postanu čvrste, a središnji deo još uvek mekan i tečan.
7. Izvadite kolače iz rerne i ostavite ih da se ohlade minut, dva pre nego što ih izvadite iz kalupa.
Obavezno ih služite tople, po izboru sa kuglom sladoleda od vanile.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari