instant vesti

Recept dana: Prevrnuti kolač sa šljivama - od ove poslastice nema sočnije, traži se uvek zalogaj više

05.09.2024

07:41

0

Autor: V. I.

Toliko slastan da je naprosto neodoljiv

Recept dana: Prevrnuti kolač sa šljivama - od ove poslastice nema sočnije, traži se uvek zalogaj više
Copyright Profimedia

Ako tražite recept za kolač koji je jednostavan za pripremu, a pritom neodoljivo ukusan, prevrnuti kolač sa šljivama je pravi izbor za vas! Ovaj kolač kombinuje sočne zrele šljive sa karamelizovanim smeđim šećerom, stvarajući bogat i slastan fil. Sve to nadopunjuje mekano i vazdušasto testo obogaćeno hrskavim lešnicima, što ovom desertu daje posebnu teksturu i ukus.

Kolač je odličan za sve prilike – bilo da želite da obradujete porodicu za popodnevni čaj, iznenadite goste ili jednostavno uživate u komadiću slatkog užitka. Pored toga, sastojci su jednostavni i lako dostupni, a priprema kolača ne zahteva mnogo vremena ni truda.

Hajde da se bacimo na posao i napravimo ovaj ukusni prevrnuti kolač sa šljivama!

Profimedia
 

 

Vreme pripreme:

  • 55 minuta

Sastojci

Za fil:

  • 400 g zrelih šljiva
  • 4 kašike braon šećera

Za testo:

  • 3 jajeta
  • 120 g šećera
  • 100 ml jogurta
  • 120 g otopljenog putera
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 70 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
Profimedia
 

 

Priprema:

1. Očistite šljive i isecite ih na kriške. Ove zrele šljive će dati kolaču prirodnu slatkoću i sočnost.

2. U većoj posudi umutite jaja i šećer dok ne dobijete penastu smesu.

3. Zatim dodajte jogurt sobne temperature i otopljeni puter, pa sve dobro sjedinite.

4. Dodajte mlevene lešnike ili orahe kako biste testu dali bogat, orašast ukus.

5. Na kraju, umešajte prosejano brašno i prašak za pecivo, i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

6. krugli kalup obložite pek-papirom za pečenje.

7. Na dno kalupa pospite šećer, koji će se tokom pečenja karamelizovati i dati kolaču bogat, slatki preliv. Preko šećera ravnomerno složite kriške šljiva.

8. Prelijte šljive pripremljenom smesom za testo i pažljivo poravnajte površinu špatulom kako bi kolač ravnomerno narastao tokom pečenja.

9. Stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite ga oko 40 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno – ako izađe suvo, kolač je spreman.

10. Kada se kolač malo ohladi, preokrenite ga na tanjir i pažljivo uklonite papir za pečenje. Kolač će sada biti prekriven slojem karamelizovanih šljiva koje će mu dati predivan izgled i sočan ukus.

Ovaj prevrnuti kolač sa šljivama je pravi raj za ljubitelje voćnih kolača. Poslužite ga toplog ili hladnog, uz šoljicu kafe ili čaja, i uživajte u svakom zalogaju.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike