Recept dana: Knedla kolač je sočni voćni slatkiš za sve ljubitelje gomboca koji nemaju vremena
Ukus mu je fantastičan
Postoji mali broj kolača oko čijeg se ukusa, emotivne vrednosti i gastronomske važnosti svi slože odmah. Takve su i knedle sa šljivama ili gomboce, koje obično pripremaju bake ili tetke, komšinica iz prizemlja...
One su zahtevne za pripremu, traže umešnost, iskustvo i vreme - a toga danas baš i nema svako.
Ovo je idealna poslastica za sve ljubitelje knedli sa šljivama koji nemaju vremena da im se posvete.
Kolač se veoma brzo sprema, mnogo jednostavnije od knedli sa šljivama, a ukus je identičan.
Sastojci:
- 200 g prezli
- 1 l mleka
- 16 kašika šećera
- 13 kašika griza
- 70 g margarina
- 1 jaje
Za fil
- 1 kg šljiva
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike džema od šljiva
Priprema
1. Na ulju ispržiti prezle i četiri kašike šećera, pa ohladiti.
2. Mleko prokuvajte, pa dodajte griz pomešan sa šećerom i malo mleka. Kuvajte dok fil ne dobije gustinu, mešajući sve vreme. Zatim dodajte margarin, pa sklonite sa vatre. Dodajte umućeno jaje.
3. Šljive očistite i isecite ih na četvrtine. Dodajte im tri kašike šećera, vanilin šećer, pa kratko dinstajte. Dodajte i džem od šljiva, pa sklonite sa vatre.
4. Nauljite pleh pa stavite polovinu prezli. Na prezle stavite polovinu smese od griza, a na griz stavite fil sa šljivama.
5. Preko fila stavite drugu polovinu smese od griza, a na griz i drugu polovinu prezli. Dobro ohladite, pa secite na kocke. Poslužite i uživajte.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari