Šest važnih zdravstvenih razloga zbog kojih šljiva treba da bude deo vaše svakodnevne ishrane

14.08.2021

07:17 >> 07:32

0

Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog ukusa, već i zbog snažnog lekovitog dejstva

Šest važnih zdravstvenih razloga zbog kojih šljiva treba da bude deo vaše svakodnevne ishrane
Copyright Pixabay

Kraljica marmelada rađa u različitim bojama i oblicima. Neke su čvršće od drugih, boja varira od žute do bele i zelene, a najčešća i najpopularnija je crvena.

Slatki, sočni ukus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu, a vaš imuni sistem će vam biti zahvalan.

Pročitajte još

Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma. Kada je reč o količini antioksidanasa jedna šljiva zamenjuje šaku borovnica.

Pixabay

1. Šljiva štiti vaše srce

Jedna sveža šljiva, u proseku, sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Kalijum će se pobrinuti da ne dođe do koagulacije trombocita koja je zaslužna za aterosklerozu i druge bolesti srca. Ako vam to nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka tako što čisti štetne slobodne radikale u organizmu.

Pixabay

2. Pomažu crevima

Suve šljive su kao stvorene da pomažu crevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva, koju možete držati u frižideru, možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i sipajte u posudu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.

Pixabay

3. Smanjuju nivo šećera u krvi

Prema Nutricionistima Kanade, šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijabetesa tipa 2.

4. Pomažu kostima

Istraživači sa Florida i Oklahoma Univerziteta, godinu dana su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe skupine su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak.

Pexels

Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.

5. Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu pomoći da neutralizujete ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje. Dragocene su u prevenciji neurodegenerativnih poremećaja vezanih za starenje i prirodna su pomoć u terapiji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Pixabay

6 Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, Degeneracija makule.

Dihidroksi-fenil izatin je jedan od sastojaka šljive, zbog kojeg, između ostalog, ovo voće ima laksativni učinak.

Kako rastu stope srčanih bolesti, raka, osteoporoze i dijabetesa, zdravstvene organizacije širom sveta nas pozivaju da jedemo što više voća i povrća. Šljive su idealan prehrambeni izbor – poslastica koja vas čini zdravijim.

Pixabay

Postoji mnogo zdravih načina da se šljive uključe u svakodnevnu ishranu – možete ih dodati u kolače, pite, salate, ovsene kaše, jogurt, smutije, puding. Suvih šljiva ima tokom cele godine i njih takođe možete dodati u kolače, sladoled, prelive, salate, jela od piletine ili svinjetine.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike