Vodič za ljubitelje paste: Koji sos najbolje ide uz koji oblik testenine - šta se slaže uz špagete, a šta uz pene i fusile

05.03.2024

14:13

0

Autor: K. O.

Da bi ugođaj bio savršen, sve mora da se uklopi

Vodič za ljubitelje paste: Koji sos najbolje ide uz koji oblik testenine - šta se slaže uz špagete, a šta uz pene i fusile
Copyright Freepik

U italijanskoj kuhinji postoji na stotine lepo oblikovanih vrsta testenina, a kako biste stvorili vrhunski obrok, potrebno je znati koja vrsta testenine najbolje ide uz određeni sos.

No, iako pravi oblik testenine može učiniti dobar sos još boljim, pogrešan oblik može uništiti obrok. Italijanski stručnjak za hranu, Gvido Pedreli, osnivač Nonna Box-a, dao je svoj stručni savet za najbolje kombinacije sosova i testenine koje možete isprobati kod kuće.

Špageti

Najbolje idu uz: Sos od paradajza, bolonjeze ili bez sosa

Špageti su internacionalno omiljeno jelo koje svi vole. Najbolje ih je poslužiti s laganim sosom od paradajza ili bez sosa - samo s malo rendanog sira i bibera.

Špageti od integralnog brašna dobro se slažu s malo "težim" sosovima, dok se tanji špageti mogu spljoštiti ako se prekuvaju, stoga kod posluživanja ne zaboravite da dodate maslinovo ulje.

Tradicionalni bolonjez uvek je dobitna kombinacija sa špagetima, jer se bogat sos od paradajza dobro slaže s njima, dajući jelu puno ukusa.

Kada se pitate koliko sosa dodati testenini, važno je da se testenina dobro natopi u sosu, ne previše, a ni premalo.

Freepik
 

Pene

Najbolje idu s gušćim, težim sosovima s mesom ili sličnim sastojcima.

Pene rigate imaju rebrastu površinu dok su pene lisce glatka, ali bez obzira na razlike u teksturi, trebalo bi da birate gušće osnovne sosove s puno sastojaka kako bi se "zalepili" za testeninu.

Pene odlično idu i s bolonjezeom, a ovu vrstu testenine možete koristiti i s mesnim ili sirnim sosovima, poput sosa od četiri vrste sira ili slično.

Osim toga, ovu vrstu testenine možete i zapeći, stvarajući izvrsnu pečenu testeninu sa sirom.

Freepik
 

Farfale

Najbolje se slažu s laganim sosovima s kremastom osnovom i svežim povrćem.

Farfale se režu na kvadrate, a zatim se "stisnu" u sredini kako bi dobile karakteristični oblik leptir-mašne.

Ova vrsta testenine sjajna je za blage sosove, što znači da joj možete dodati kuvanu pavlaku s začinima ili s povrćem u sezoni i maslinovim uljem.

Teški sosovi mogu opteretiti ovu vrstu testenine, pa ukus može biti manje uspešan. Kremaste osnove deluju bolje od paradajza, jer testenina nema dovoljno težine.

Profimedia
 

Taljatele (široki rezanci)

Najbolje idu uz ukusan sos s mesom, odnosno ovoj vrsti testenine pristaju bogati i teži sosovi.

Sosovi s mesnim komadićima, bolonjeze, pa čak i sosovi s kremastom osnovom, ali s nekim dodatkom, savršeno će se slagati s širokim rezancima. Ova testenina takođe će se odlično uklopiti s pestom.

Zašto se spaja s bogatim i teškim sosovima? Zato što široki rezanci mogu zadržati i apsorbovati ukus, a da pritom ne postanu previše lepljivi.

Ova testenina je vrlo svestrana i dobro ide uz većinu sosova, ali pazite da je skuvate savršeno, tako da testenina zajedno s sosom stvori harmoničnu kombinaciju.

Freepik
 

Fusili

Najbolje se slažu s pesto sosom.

Ova testenina ima "kovrdžav" oblik. Najbolje se kombinuje s malo težim sosovima koji se "zadrže" u ovoj vrsti testenine. Savršeni sos je pesto, sos od paradajza s dodatkom povrća ili čak bolonjeze, piše 24sata.hr.

Freepik
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike