Da se testenina ne lepi: Umesto da sipate ulje u vodu u kojoj se kuva pasta, uradite ovo

01.02.2024

14:14

0

Autor: V. I.

Vaša pasta može da ispadne kao iz najboljih italijanskih restorana ako ispratite sve korake koje treba

Da se testenina ne lepi: Umesto da sipate ulje u vodu u kojoj se kuva pasta, uradite ovo
Copyright Freepik

Testenina je jedan od onih svestranih obroka koji može da posluži kao osnova za niz različitih jela, od klasičnih italijanskih do inovativnih, modernih kreacija. Međutim, priprema savršene testenine može ponekad biti izazovna, posebno kada se suočimo s problemom lepljenja testenine tokom kuvanja. Da biste uživali u savršeno skuvanoj testenini koja nije zalepljena, važno je slediti nekoliko ključnih saveta.

Profimedia
 

1. Korišćenje dovoljno vode

Osnovno pravilo za sprečavanje lepljenja testenine jeste korišćenje dovoljne količine vode. Za svakih 100 grama testenine, preporučuje se upotreba najmanje jedne litre vode. Ovo osigurava da testenina ima dovoljno prostora da pliva dok se kuva, smanjujući šansu za lepljenje. Postoji i trik za kuvanje testenine bez vode.

2. Mešanje testenine

Ključno je i redovno mešanje testenine tokom prvih nekoliko minuta kuvanja. Ovo pomaže u sprečavanju lepljenja testenine za dno lonca ili međusobno. Jednostavno koristite drvenu varjaču ili viljušku da nežno promešate testeninu nakon što je dodate u provrelu vodu.

3. Pravilno soljenje vode

Dodavanje soli u vodu za kuvanje ne samo da poboljšava ukus testenine, već pomaže i u sprečavanju lepljenja. So menja tačku ključanja vode, što može pozitivno uticati na teksturu testenine. Preporučuje se dodavanje 1-2 kašičice soli po litru vode - naravno, pre nego što ubacite testenunu.

Freepik
 

4. Kuvanje na konstantnoj temperaturi

Voda bi trebalo da vri tokom celog procesa kuvanja testenine. Slaba vatra može uzrokovati lepljenje testenine jer se ne kuva ravnomerno. Osigurajte da je vatra dovoljno jaka da održi konstantno ključanje, ali ne toliko jaka da izazove prelivanje vode.

5. Nikako ne dodajte ulje u vodu

Postoji netačan mit da dodavanje ulja u vodu za kuvanje sprečava lepljenje testenine, ali to može zapravo da uradi potpuno suprotno. Ulje će, naime, da zamasti pastu pa se sos neće lepo uhvatiti za nju nakon kuvanja.

6. Imajte spreman sos

Potrudite se da vaš sos bude gotov ili skoro gotov u trenutku kada vam se testenina skuvala, kako biste je odmah složili, jer je to što testenina stoji u vazduhu razlog zašto može da se zalepi i nakon što se skuva .

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike