Tajna Džejmija Olivera za savršeno ukusne paste: Kako pravilno začiniti i izbalansirati ukuse

25.06.2023

14:40

0

Autor: K. B.

Pasta je jedno od omiljenih jela širom sveta, a kada je pripremljena na pravi način, može se pretvoriti u pravo gastronomsko remek-delo

Tajna Džejmija Olivera za savršeno ukusne paste: Kako pravilno začiniti i izbalansirati ukuse
Copyright Pixabay

Džejmi Oliver, poznati britanski kuvar i strastveni pobornik svežih i kvalitetnih sastojaka, deli svoju tajnu za savršeno ukusne paste - pravilno začinjavanje i izbalansiranje ukusa.

Ključna stvar kod pripreme paste je pravilan odabir i kombinacija začina. Džejmi preporučuje korišćenje svežih začina, kao što su bosiljak, peršun, origano ili ruzmarin, jer oni daju intenzivnije arome i svežinu jelima. Međutim, važno je voditi računa o pravilnom doziranju začina kako ne bi preovladali i prekrili prirodne ukuse ostalih sastojaka.

Pixabay
 

Takođe, jedan od ključnih sastojaka koji Džejmi ističe je beli luk. On je poznat po svom jakom i karakterističnom ukusu, ali je važno pravilno ga upotrebiti. Džejmi preporučuje da beli luk sitno iseckate ili protisnete kako biste otpustili njegove arome, ali izbegavajte prepečenje jer može postati gorak. Pravilan balans belog luka će obogatiti ukus paste bez da ga preplavi.

Osim toga, naglašava važnost korišćenja kvalitetnih maslinovih ulja. Ona ne samo da dodaju bogatstvo ukusa, već i omekšavaju teksturu paste. Takođe savetuje da maslinovo ulje dodate u sos dok je još na šporetu kako bi se bolje sjedinilo sa ostalim sastojcima.

Još jedna tajna koju otkriva je upotreba prave količine soli. Sl je ključna za izvlačenje ukusa i balansiranje ostalih začina. Džejmi preporučuje dodavanje soli u vodu dok se kuva pasta, jer će se tako ona bolje apsorbovati. Takođe, sol treba postepeno dodavati u sos tokom pripreme, pa probati i prilagoditi prema ličnom ukusu.

Konačno, Džejmi naglašava važnost svežih i kvalitetnih sastojaka. Odaberite najbolje testenine koje možete pronaći, bilo da su domaće ili kupovne. Takođe, sveže povrće, paradajzi i začinsko bilje donose prirodne arome i boje koje će obogatiti ukus vaše paste. Pazite da se sastojci pravilno skuvaju kako bi zadržali svoju svežinu i teksturu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike