Recept dana: Pašta fažol, mediteranska čorbica s testeninom i pasuljem, em greje dušu, em telo krepi

28.10.2023

07:52

0

Autor: V. I.

Vrlina ovog seljačkog jela je što nije skupo, jednostavno se pravi, a ukus mu je izdašan

Recept dana: Pašta fažol, mediteranska čorbica s testeninom i pasuljem, em greje dušu, em telo krepi
Copyright Profimedia

Pašta fažol u prevodu s italijanskog znači "testenina i pasulj" a zapravo je ukusom bogata zasitna čorbica od pasulja i testenine. Recept za ovo jelo datira još iz starog Rima a danas je rasprostranjeno u gastronomskoj tradiciji Mediterana - od Toskane, preko Lomabardije do Dalmacije.

Način pripreme je kroz vreme doživeo različite transformacije - tako umesto pančete možete da koristite mlevenu junetinu, paradajz-pasta se menja duplom količinom paradajz-pelata, a pasulj, da biste uštedeli vreme, možete da koristite i skuvan - iz konzerve. Dobra pašta fažol ne sme da bude ni previše čorbasta ni previše zgusnuta, a testenina se kuva s povrćem da bi njen skrob doprineo gustini. Pazite samo ad je ne prekuvate,

Vreme pripreme:

  • 2 sata

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 200 g dimljene slanine (pančete)
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 manje šargarepa
  • 250 g testenine (makarone, pužići, školjkice)
  • 2 lista lovora
  • maslinovo ulje
  • 2 kašike paradajz paste
  • 1/2 veze peršuna
  • so, biber

Priprema:

1. Pasulj prelijte hladnom vodom i pustite da odstoji preko noći.

2. Procedite vodu, nalijte novu da pasulj ogrezne, pa prokuvajte nekoliko minuta.

3. Pasulj opet ocedite, sipajte novu vodu i stavite da se kuva.

4. Crni luk iseckajte, šargarepu izrendajte pa ih sa lovorom ubacite u pasulj.

5. Na malo ulja propžiti kockice pančete i sitno seckani beli luk. Ubacite u napola skuvan pasulj. 

6. Pustite da vrije 10 minuta pa ubacite paradajz pastu, so, biber i sitno seckani peršun.

7. Kad je pasulj gotov, ubacite posebno skuvanu testeninu i kratko prokuvajte s pasuljem.

Jelo poslužite toplo, s kriškom hleba, a ako volite, dodajte i malo izrendanog sira.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike