Recept dana: Raggmunk, švedske palačinke od krompira, hrskavo zadovoljstvo koje se služi sa slaninicom i džemom

17.02.2024

07:54

0

Autor: K. O.

Klasično švedsko jelo koje spaja slano i slatko

Recept dana: Raggmunk, švedske palačinke od krompira, hrskavo zadovoljstvo koje se služi sa slaninicom i džemom
Copyright Profimedia

Raggmunk ili palačinke od krompira, u prvi mah zvuči neobično, ali je u pitanju klasično švedsko jelo.

Iako se prvi put spominje početkom 20. veka, tačnije 1904. godine, smatra se da je jelo nastalo barem vek ranije. Ime je dobilo po tome što ragg znači hrskavo na švedskom. Postale su izuzetno popularne jer se brzo pripremaju, a sjajne su za nošenje.

Kako se najčešće služe sa svinjetinom i džemom, daju jedinstven slatko-slani ukus.

Za pun doživljaj švedske kuhinje poslužite ih sa prženom slaninicom i džemom od brusnica.

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci:

  • 2 šolje punomasnog mleka
  • tri četvrtine šolje pšeničnog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 veliko jaje
  • 800 g krompira
  • maslac za prženje

Služiti:

  • slanina ili svinjetina, tanko isečeno
  • džem od brusnice

Priprema:

U činiji umutite mleko i brašno. Pomešajte jaja i so. Krompir narendajte na sitno, a možete i na krupnije (više stvar ukusa i šta volite) i umešajte u smesu.

Ostavite da odstoji 30 minuta pre nego što pržite palačinke.

Profimedia
 

Zagrejte veliku količinu putera u tiganju. U tiganj sipajte oko pola šolje testa i ispecite do guste palačinke (otprilike kao američke palačinke). Kada zahvatate imajte u vidu da rendani krompir bude ravnomerno raspoređen, a ne da bude kao gomila na sredini.

Pržite na srednjoj vatri sa obe strane dok palačinka ne postane zlatno smeđa i hrskava na ivicama. Pazite da se ne pregrejete kako bi dobili boju pre nego što se krompir zaista skuva. Potrebno je oko 4 minuta po strani.

Stavite palačinke na tanjir ili u posudu za pečenje i stavite ih u rernu da budu zagrejane na oko 75°C (165°F).

Pržite slaninu ili isečenu svinjetinu dok ne postanu zlatne i hrskave, a zatim ih pustite da se ocede na papiru ili kuhinjskim ubrusima.

Poslužite tople palačinke sa prženom slaninom ili džemom od brusnica, piše visitsweden.com.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike