Recept dana: Kraljevska sipana pita sa jabukama, sjajna varijanta omiljene starinske poslastice

25.11.2023

07:56

0

Autor: K. O.

Čak i amaterima će uspeti iz prve

Recept dana: Kraljevska sipana pita sa jabukama, sjajna varijanta omiljene starinske poslastice
Copyright Printscreen/YouTube

Postoji mnogo recepata sa jabukama i mnogo varijacija na temu pite sa jabukama, a verujte nam na reč da se ova ne zove bez razloga kraljevska sipana pita sa jabukama.

Ukus je sjajan, a što je najbolje priprema je toliko jednostavna da će se i najveći amateri u kuhinji lako snaći.

Ukoliko ste ljubitelj suvog grožđa najbolje je da ga na samom početku potopite u rum. Ako niste, možete ga i izostaviti iz ovog kolača.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Za merenje možete koristiti i čašu od jogurta.

Suva smesa:

  •     3 čaše glatkog brašna (360g)
  •     2 čaše griza (360g)
  •     1 čaša šećera (180g)
  •     1 vanilin šećer
  •     5 g soli
  •     1 prašak za pecivo
  •     100 g mlevenih oraha

Vlažna smesa:

  •     2 kg jabuka
  •     pola čaše šećera (90g)
  •     1 vanilin šećer
  •     puna mala kašičica cimeta
  •     100 g suvog grožđa
  •     2 supene kašike ruma (ili arome)
  •     250 g margarin sa aromom vanile (ako nemate, može i običan)
  •     šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U jednu veću posudu dodajte suve sastojke: brašno, griz, šećer, vanilin šećer, so, prašak za pecivo i mlevene orahe, pa sve to dobro umešajte.

U drugoj posudi pomešati narendane jabuke, šećer, vanilin šećer, cimet i suvo grožđe koje ste ostavili u frižideru da se natope rumom.

Pleh podmazati sa 30 g margarina sa aromom. Sipajte 2,5 čaše suve smese preko i rasporediti kako bi suva smesa bila ravnomerne debljine. Vlažnu smesu podeliti na pola, pa polovinu rasporediti preko suve smese.

Printscreen/YouTube
 

Ponoviti postupak - preko mokre smese sipati 2,5 čaše suve smese pa rasporediti preostalu vlažnu smesu. Za kraj preko vlažne smese sipati preostalu suvu smesu koja vam je ostala.

Preko svega narezati na listiće preostali margarin sa aromom (220 g).

Stavite u rernu da se peče na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta, bez ventilatora.

Ohladiti. Najbolji ukus ima kada je u potpunosti ohlađena.

Posuti šećerom u prahu pre posluživanja, izvor Sašina kuhinja.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike