Da, i to može: Kako pravilno da zamrznete jabuke da možete kasnije da ih jedete i kuvate?

24.11.2023

14:44

0

Autor: K. O.

Pojedine sorte su nam kratko dostupne, a nekad je šteta da nam višak jabuka propada, pogotovo ako su domaće i neprskane

Da, i to može: Kako pravilno da zamrznete jabuke da možete kasnije da ih jedete i kuvate?
Jabuke - Copyright Pixabay

Možda o tome niko ne razmišlja na našim prostorima, ali zaista može biti korisno. Pogotovo, ako ste dobili poveći kontigent domaćih neprskanih jabuka koje sigurno nećete tako skoro pojesti ili upotrebiti.

Zamrzavanje jabuka je zaista odličan način da ih sačuvate, posebno ako ste prezasićeni.

Zamrznute jabuke je najbolje koristiti za pečenje ili smutije, jer je tekstura voća koje je zamrznuto i odmrznuto mekša. Koristite zamrzavanje da sačuvate sorte jabuke koje nisu dugo u sezoni, kao što su bramlei jabuke.

Da bi se jabuke lakše koristile direktno iz zamrzivača, najbolje je uraditi nešto što se zove „otvoreno zamrzavanje“ koje će sprečiti da kriške formiraju jednu veliku grudvu.

Profimedia
 

Kako zamrznuti narezane jabuke?

  •     Obložite pleh sa komadom papira za pečenje, a zatim poređajte komade jabuke ili kriške tako da se ne dodiruju.
  •     Stavite zamrzivač na najvišu postavku. Ovo će brže zamrznuti voće, što znači da su kristali leda manji i da voće zadržava više svojih nutritivnih prednosti.
  •     Stavite pleh sa komadima jabuka u zamrzivač na nekoliko sati ili dok se ne zamrznu, a zatim ih skinite sa papira. Stavite ih u posudu ili vreću za zamrzavanje, a zatim vratite u zamrzivač. Ne zaboravite da označite kutiju ili kesu.

Zamrznuto voće se čuva 3-6 meseci u zamrzivaču. Ako se duže čuva, može početi malo da gubi ukus ili se tekstura može pogoršati.

Freepik
 

Kako zamrznuti jabuke za kuvanje?

  •     3 srednje jabuke
  •     sok od ½ limuna

Jabuke ogulite i izrežite na kockice debljine oko pola centimetra. Stavite kriške u veliku posudu i poprskajte limunovim sokom. Pomešajte kriške zajedno da biste bili sigurni da su sve lagano premazane limunovim sokom. Zamrznite ih dok ne postanu čvrste, a zatim ih prebacite u vreću za hranu.

Kada želite da kuvate sa njima, zagrejte rernu na 190 C/170 ventilator/gas 5. Sipajte voće u posudu za rernu i pecite oko 15 minuta ili dok voće ne počne da omekšava. Dodajte šećer i začine, a zatim prelijte prelivom za mrvice i pecite prema receptu.

Kako zamrznuti cele jabuke?

  •     4 cele jabuke

Jabuke nežno operite pod vodom, a zatim ih osušite krpom ili kuhinjskim ubrusom. Stavite jabuke na pleh obložen papirom, ostavljajući razmake između njih. Prebacite u zamrzivač na ravnu policu.
Zamrznite jabuke dok se ne očvrsnu ili do 2 sata. Prebacite u kesu za hranu ili posudu za zamrzavanje, a zatim vratite u zamrzivač. Stavite oznaku sa datumom i sadržajem. Možete ih čuvati do 6 meseci u zamrzivaču.

Pexels
 

Prilikom odmrzavanja, jabuke će biti prilično mekane teksture, pa ih je najbolje koristiti za smutije ili pire.

Možete da zamrznete kuvane jabuke?

  •     4 cele jabuke
  •     sok od limuna

Pripremite cele jabuke za kuvanje kao za pečenje, tako što ćete izvaditi jezgro jabuke, a zatim isečeni deo premazati sokom od 1 limuna da ne promeni boju.

Skuvajte, pa zamrznite, a zatim ostavite da se odmrzne pre nego što nastavite sa svojim receptom, piše BBC.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike