Recept dana: Prpeć, propeć ili pita gologlavka, kako god je zovete, ukus joj je fantastičan kad je spremljena baš kao nekad

17.10.2023

07:57

0

Autor: K. O.

Karakteristična je za jugoistočnu Srbiju

Recept dana: Prpeć, propeć ili pita gologlavka, kako god je zovete, ukus joj je fantastičan kad je spremljena baš kao nekad
Prpeć pita - Copyright Printscreen/YouTube

Ako spadate u red onih koji obožavaju pite, onda je ovo vaš sledeći favorit. Pod uslovom da je već niste probali, onda znate da joj je ukus fantastičan. Na stranu to što budi mirise detinjstva i seća na bakinu kuhinju.

Prpeć, propeć ili pita gologlavka, koja je to ime dobila jer joj se sredina gola, bez kore, karakteristična je za jugoistočnu Srbiju, a pravi se od lisnatog testa (katmer kore).

Ovo staro jelo lako se sprema. U starim knjigama je ostalo zapisano da je krajem 19. i početkom 20. veka, osim južne i istočne Srbije, slično jelo pripremano u zapadnoj Srbiji. Nazivano je „gologlavica“ ili „zeljanica gologlava“. Jedino što se ona spremala od jedne jufke – kore, koja je filovana zeljem. Jufka bi bila stavljena u tepsiju, pa filovana zeljem, a krajevi bi bili prevrnuti ka unutra. U sredini bi zelje ostalo nepokriveno, pa otuda i naziv.

Za sve vas kojima je omiljeni nadev na testu sir, donosimo recept za prpeć pitu, koja će vas oduševiti.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

  •     1 kg brašna
  •     1 kašičica soli
  •     100 g masti
  •     500 ml vode
  •     2 kašike ulja
  •     700 g sira
  •     4 jajeta

Priprema:

Sjedinite brašno i so pa dodajte postepeno vodu i ulje i mešajte dok se testo ne sjedini.

Pokrijte ga i ostavite 30 minuta da odmori.

Printscreen/YouTube
 

Potom testo podelite na 12-14 jufki. Svaku razvucite na 20-22 cm. Premažite mašću i ređajte ih jednu preko druge. Kada završite sa ređanjem, ponovo ih razvucite da dobijete jednu koru. Nakon toga testo urolajte, preklopite na pola i ponovo razvucite u jednu veliku koru.

Tepsiju podmažite mašću i prebacite testo u nju tako da prelazi ivice tepsije.

Kada testo stavite u tepsiju još jednom ga premažite mašću. U dubljoj posudi sjedinite sir i jaja. Onda po kori rasporedite fil.

Višak testa koji je bio preko ivica prebacite preko sira. Još malo premažite istopljenom mašću i pecite na 220 °C oko 40 minuta.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike