Recept dana: Posna hrskava zeljanica od domaćih kora - idealan doručak ili predjelo za Veliki petak

14.04.2023

07:58

0

Autor: Z. A.

Kore bogate nadevene zeljem i crnim luko oduševiće vas

Recept dana: Posna hrskava zeljanica od domaćih kora - idealan doručak ili predjelo za Veliki petak
Copyright Printscreen: YouTube/ Marija Karma

Na Veliki petak obično poste čak i oni koji nikad ne poste.

Zato za doručak možete da spremite pitu od domaćih kora filovanu zeljem i crnim lukom, a istu pitu možete da spremite i za svečanu posnu trpezu.

Uskršnji post završava se u nedelju, smatra se najstrožim od sva četiri posta po pravoslavnom kalendaru. Danas možete da se napravite hrskavu pitom sa zeljem koja se pravi od domaćih kora.

A domaće kore uvek su praznik za nepca, bolje od kupovnih, ni ne spremaju se toliko komplikovano.
Stari i provereni recept za pitu iz bakine sveske je pun pogodak za sve prilike.
Predlažemo da pripremite i posnu krompirušu bez kora, a možete i slatku manastirku pitu, punu džema, oraha i urmi.

Vreme pripreme:

oko 45 minuta

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 300 ml tople vode
  • 1 šoljica ulja
  • malo soli
  • 1 biljni margarin
  • 2 veze zelja
  • 2 glavice crnog luka

Priprema:

1. Zelje očistite i kratko blanširajte, pa procedite i iseckajte, a crni luk sitno iseckajte i propržite. Sjedinite zelje i luk.

2. U posudi pomešajte brašno, so, toplu vodu i ulje. Umesite testo, pa pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta.

Razvucite testo oklagijom, pa ga premažite trećinom margarina i savijte kao knjigu, napola sa gornje strane, napola sa donje strane, napola sa leve strane i napola sa desne strane.
Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa razvucite koru i premažite drugom trećinom margarina, te ponovite postupak savijanja.
Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa ponovo razvucite testo i premažite poslednjom trećinom margarina.

3. Urolajte testo i isecite ga na pet delova. Svaki deo razvucite, pa nafilujte i opet urolajte. Ređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike