Recept dana: Prava "seljačka" proja koju su naši stari pravili od svega tri sastojka

11.10.2023

07:56

0

Autor: K. O.

Mnogi je i danas prave baš ovako

Recept dana: Prava "seljačka" proja koju su naši stari pravili od svega tri sastojka
Seljačka proja - Copyright Printscreen/YouTube

Dok se u današnje vreme sve komplikuje, pa svaki obrok mora da izgleda kao prava gozba, nekada je sve bilo daleko jednostavnije. Znate svi priče vaših roditelja ili baka i deka kako su obožavali hleb i mast, kačamak i još neke tako jednostavne obroke.

Naši stari jeli su proju, baš onu koju danas zovu "seljačka" proja koja se pripremala od svega tri sastojka. Tada su je kao takvu pravili zbog nemaštine, a mnogima je njen miris i ukus ostao zabeležen u svim porama, pa joj se i danas raduju kada se napravi po starinski.

Zato vam mi donosimo recept za tu pravu “seljačku proju”.

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  •     400 g krupno mlevenog kukuruznog brašna
  •     220 ml mlake vode
  •     1 ravna kašičica soli
  •     mast za podmazivanje tepsije

Priprema:

U 400 grama kukuruznog brašna sipati oko 200 ml mlake vode i smesi dodati jednu kašičicu soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke.

Printscreen/YouTube
 

Sve to dobro izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje).

Potom staviti u unapred zagrejanu rernu na 230 stepeni Celzijusa. Peći oko 15-20 minuta, to jest dok se na površini ne uhvati lepa tamno smeđa korica.

Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Možete je jesti samu sa sirom, kajmakom i pršutom, a odlično uz nju idu i paprike u pavlaci. Takođe, proja se savršeno slaže sa sarmom i podvarkom.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike