Recept dana: Kačamak, tradicionalan srpski doručak idealan za subotnje jutro
Zdrav, ukusan, a zapostavljen
Kačamak ili palenta je tradiconalno srpsko jelo koje se prvi od kukuruznog brašna, a služi se uz sir, mleko, kajmak, kajganu ili već po želji i ukusu, varijacije su neograničene.
Kako je zapisano u starim knjigama, kačamak je nekad Srbiji bio zamena za hleb, naročito tokom posta, a kada nije bio post, imućniji ljudi su, obično, kačamak umakali u istopljene puter ili mast, u kojima je bilo i nadrobljenog sira. Oni još imućniji imali su mogućnosti da pripreme kavurmu (spržu), pa bi s njom jeli kačamak. Služili su ga direktno na sovri, oko koje su sedeli svi članovi porodice.
Kačamak je najbolji od belog kukuruznog brašna mlevenog u vodenici potočari, međutim, danas su i palenta i kukuruzno brašno koje možete kupiti u prodavnici sasvim dobri za spremanje tradicionalnog doručka.
možete da pripremite i
Sastojci:
- 1 l vode
- malo soli
- 500 g kukuruznog brašna (količina zavisi od toga koliko gust kačamak volite)
Priprema
1. U litar provrelog, malo posoljene vode dodajte postepeno kukuruzno brašno, najbolje domaće, belo ili palentu. Kuvajte ga dok ne postigne željenu gustinu, neprestano snažno mešajući.
2. Kada je kačamak kuvan, poslužite ga uz jogurt, pavlaku, kajmak, sir… Ili preliven mlekom i posoljen, a može se jesti i preliven mlevenom paprikom preprženom u tiganju na nekoliko kašika masti. Izbor je vaš, mogućnosti su bez limita.
Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari