Recept dana: Slatko od smokvi je jedina poslastica koju ćete želeti ove jeseni - očaravajućeg ukusa i boje poput ćilibara

08.09.2023

07:57

0

Autor: K. O.

Da li ćete ih jesti kašikom, mazati na hleb, dodavati jogurtu ili drugim jelima... u to se već nećemo mešati

Recept dana: Slatko od smokvi je jedina poslastica koju ćete želeti ove jeseni - očaravajućeg ukusa i boje poput ćilibara
Copyright Profimedia

Ako još niste probali, oduševićete se! Slatko od smokvi pravi se jednostavno, ne zahteva mnogo sastojaka i vremena.

Dovoljno je da pripremite smokve, vodu i šećer, a ono što ćete dodati zavisi samo od vašeg ukusa. Ako želite da vam slatko miriše na cimet, onda uzmite jedan štapić, predlažemo limun, a možete dodati i đumbir, orase, pa čak i kombinovati sa nekim drugim voćem.

Inače, smokve su veoma zdrave i čak se smatraju najzdravijim mediteranskim voćem. Možete ih i osušiti, pa sačuvati za jesen i zimu.

Kada birate smokve za svoje slatko, izbegavajte one koje su premekane, imaju udubljenja ili tamne fleke.

Vreme pripreme:

  • 120 minuta

Sastojci:

  •     1 kg svežih smokvi
  •     500 g šećera
  •     1 limun (sok i korica)
  •     1 vanilin šećer (opciono)
  •     1 štapić cimeta (opciono)

Priprema:

Operite smokve i odstranite peteljke. Možete ih ostaviti cele ili ih prepoloviti, po želji.

U velikoj šerpi, stavite smokve, šećer, sok i koru limuna, vanilin šećer (ako koristite) i štapić cimeta (ako želite aromu cimeta).

Na srednje jakoj vatri, kuvajte smesu dok smokve ne omekšaju i šećer se potpuno rastopi, povremeno mešajući. Ovo može trajati oko 30-40 minuta.

Kada smokve omekšaju i postanu staklaste, sklonite štapić cimeta (ako ste ga koristili) i limunovu koru.

Profimedia
 

Ako želite da smesa bude glatka, možete je izblendirati ili propasirati kroz cediljku.

Vratite smesu na vatru i kuvajte još 10-15 minuta dok ne postane gušća.

Proverite gustinu džema tako što ćete staviti kapljicu na hladan tanjir. Ako se stegne i ne razliva se, gotovo je.

Sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta.

Vruće slatko sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite poklopcima i okrenite ih naopako da se stvori vakuum. To će produžiti rok trajanja slatkog.

Nakon što se slatko ohladi potpuno, čuvajte ga u frižideru. Možete ga koristiti kao namaz na hlebu, dodatak jogurtu, ili kao slatki dodatak raznim jelima.

Kad ste već tu, iskoristite ovu zdravu biljku u potpunosti i napravite čaj od lista smokve koji mnogi nazivaju eliksirom života.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike