
Recept dana: Brdarice, tradicionalni kolačići prepisani iz bakine knjige recepata
Da zamiriše na detinjstvo

Nekada su bile obavezne na trpezi, pogotovo prazničnoj. Brdarice su danas pomalo zaboravljen kolač i to nepravedno. Podsećaju na čuveni slatkiš urmašice, ali se razlikuju po šarama koje se na njima prave.
Pretpostavljamo da su naziv brdarice dobile po tome što liče na slatka brdašca koja se neodoljivo tope u ustima.
Mogu se praviti i u posnoj verziji, a mi danas donosimo recept za brdarice u koje idu i jaja. Mi smo ga prepisali direktno iz bakine sveske da vas setimo na detinjstvo i neke lepe mirise.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
- 450 g brašna
- 1 jaje
- 250 g margarina ili maslaca
- 2 pune kašike kiselog mleka
- 1 kašika šećera
- 10 g praška za pecivo
Za sirup:
- 700 ml vode
- 600 g šećera
- 1 limun
Priprema:
Penasto umutiti margarin koji je dostigao sobnu temperaturu, pa mu dodati kiselo mleko, jaje, šećer i prašak za pecivo.
Zatim dodati brašno i zamesiti testo.
Od umešenog testa praviti kuglice, a zatim ih staviti na rende, rastanjiti i formirati brdaricu. Svaki komad testa saviti jedan ka drugom da se po sredini sastave.
Tako pripremljene brdarice ređati na podmazan pleh za pačenje i to da šare budu gore.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 25 minuta dok kolačići ne dobiju lepu zlatnu boju.
Kada izvadite brdarice lagano pripremite sirup.
Šećer, limun isečen na kriške i vodu staviti u šerpicu i kuvajte. Od momenta kada provri, kuvati ga 10 minuta.
Pečene ohlađene brdarice preliti skuvanim vrućim sirupom i pokriti kuhinjskom krpom, pa ostaviti da upiju sirup. Po potrebi se mogu povremeno okretati.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari