Recept dana: Fokača, ravna aromatična pogača na italijanski način koja ide uz sve

02.08.2023

07:52

0

Autor: K. O.

Isprobajte nešto novo u svojoj kuhinji

Recept dana: Fokača, ravna aromatična pogača na italijanski način koja ide uz sve
Copyright Freepik

Ko ne voli miris hleba i peciva kada se širi iz rerne? Još kad izvadite vruću pogaču, to je pravo uživanje.

U starom Rimu panis focacius bio je ravni hleb koji se pekao na ognjištu. Kako se tradicija širila, različiti dijalekti i različiti lokalni sastojci rezultirali su velikom raznovrsnošću hleba (neki se čak mogu smatrati i kolačima).

Tako je nastala fokača (Focaccia). To je zapravo italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači. Ukrašava se začinskim biljem i raznim povrćem. Sjajan je kada se konzumira sam,savršen je uz masline, paradajz i sir, a može da služi i za pravljenje sendviča.

Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. A odozgo se može dodati neko aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana, takođe ako želite stavite masline, čeri paradajz, paprike, sir, biće dekoracija, ali će doprineti aromi.

Fokača treba da bude spolja hrskava, unutra vazdušasta.

Vreme pripreme:

  • 120 minuta

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 250 ml mlake vode
  • 3 kašike maslinovog ulja

I još:

  • 100 ml maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica suvog ruzmarina
  • 1 kašičica krupne morske soli
  •  maslinke (crne ili zelene)
  • 1 grančica svežeg ruzmarina

Priprema:

U činiju stavite kvasac, šećer i so, dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje, ubacite dve kašike brašna i  pokrijte krpom na desetak minuta da se kvasac aktivira. Dodajte brašno, promešajte i zamesite testo. Odmah ga razvucite i stavite u podmazan pravougaoni pleh. Preko stavite streč foliju i ostavite jedan sat na toplom mestu.

Freepik
 

Maslinovo ulje zagrejte da bude mlako, dodajte sitno iseckani beli luk, beli luk u prahu i suvi ruzmarin.

Sklonite streč foliju i prelijte testo uljem, a zatim vrhovima prstiju u testu napravite udubljena. Ponovo ostavite 10‒15 minuta da testo nadođe, a onda dodajte maslinke i pospite morskom solju.

Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.

Servirajte fokaču uz masline, sir, pršutu, meso… Ona ide uz sve.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike