U Đenovi predstavljena najduža fokača na svetu: Dugačka je čak 352 metara i poslužena je na preko 600 tacni (FOTO+VIDEO)

17.04.2023

14:58

0

Autor: Z.A.S.

Ovu ogromnu fokaču, koja teži čak jednu tonu, proizvelo je 14 pekara

U Đenovi predstavljena najduža fokača na svetu: Dugačka je čak 352 metara i poslužena je na preko 600 tacni (FOTO+VIDEO)
Italijanska fokača - Copyright Freepik

Italijanska pogača - fokača slična je našoj pogači i peče se na tradicionalan način u rerni, ali se razlikuje po tome što se fokača odozgo ukrašava začinskim biljem i dodacima u vidu povrća, uglavnom maslinama i sušenim paradajzom.

U Đenovi je, pred nekoliko hiljada posmatrača, predstavljena najduža fokača na svetu, koja je premašila 352 metara po dužini.

Ovaj događaj je organizovala jedna švajcarska kompanija koja se bavi krstarenjem, a čije sedište je u Ženevi, s tim da kancelarije imaju i u Napolju, Đenovi, kao i Veneciji. Sve je urađeno u saradnji sa opštinom i Privrednom komorom, a povod je bio proslava dolaska najvećeg broda za krstarenje koji je uplovio u šđenovsku luku.

Printscreen/YouTube/Local Team
 

Ovu ogromnu fokaču, koja teži čak jednu tonu, proizvelo je 14 pekara, a poslužena je na više od 600 tacni i to na oko 200 stolova u centru grada. Služili su je učenici sa dva instituta za hotelijerstvo, "Marko Polo" i "nino Bergeze" u Đenovi.

- To je fokača koja po dužini parira najdužem kruzeru koji je ikada uplovio u luku Đenova, što su dva odlična rekorda za dobar početak sezone, a od čega će korist imati naši trgovinski, turistički i poljoprivredno-prehrambeni sektor - istakao je predsednik regije Ligurija Đovani Toti.

Printscreen/YouTube/Local Team
 

Gradonačelnik Đenove Marko Buči kaže da je to sjajna predstava i odlična prilika za promociju grada.

- Kad kažete Đenova, pomislite na fokaču i današnji događaj je način da promovišemo gastronomski proizvod koji nas, uz pesto, najbolje predstavlja - dodao je.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike