Recept dana: Najlon torta je stara torta mladog duha - krckava korica, dva fila, čokolada, krem bananice, ma ko da je izmišljena juče

29.04.2023

07:54

0

Autor: Z. A.

Mnogi su je voleli kao deca i spremaju je svojoj deci

Recept dana: Najlon torta je stara torta mladog duha - krckava korica, dva fila, čokolada, krem bananice, ma ko da je izmišljena juče
Copyright Printscreen: YouTube/ Home Made Recipes

Najlon torta pripada onim starinskim, retro tortama - pravi se već nekoliko decenija, a opet kao da je izmišljena nedavno - sa sušenom, beze korom i krem bananicama.

Krckava korica, dva krema, čokolada, bananice, šlag… sve što deca vole. I što su matorci voleli kad su bili deca.

Sigurni smo da i u staroj svesci sa receptima postoji recept i za najlon tortu.

Idealna je za praznik kao što je Prvi maj.

Vreme pripreme:

  • oko 90 minuta + hlađenje

Sastojci

Za koru

  • 7 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 1 kašičica alkoholnog ili jabukovog sirćeta

Za I i II fil:

  • 7 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 120 g skrobnog brašna
  • 250 g maslaca
  • 40 g  šlaga
  • 1 l  mleka
  • 10 krem bananica
  • 200 g čokoladse za kuvanje

Priprema

1. Uključite rernu na 150 stepeni da se zagreje.

2. Mutite belanca uz dodavanje šećera u čvrst sneg oko 10 minuta, dodajte sirće i opet sve umutiti.

U pleh dimenzija 37 x 23 ili neki vaš pleh stavite pek-papir, a rubove namazati uljem pa istresti celu smesu za koru, poravnati i ubaciti u rernu na sušenje - oko 90 minuta na 150 stepeni,  zatim rernu isključite i ostavite u ugašenoj rerni da se hladi. U novijim šporetima smanjite vreme na 70–80 minuta. Osušenu koru ostavite da se hladi.

3. Čim stavite koru da se suši, počnite da pravite fil. Pomešajte žumanca, šećer i skrob sa malo hladnog mleka od jednog litra, a ostatak stavite da provri. Pre nego što mleko provri, dodajte smesu sa žumancima i mešajte dok se ne zgusne - zapravo pravite poslastičarski krem. Sklonite s vatre, stavite foliju i ostavite da se skroz ohladi.

4. Otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Ohlađen krem od žumanaca umutite, pa mu dodajte omekšali maslac i dobro umutite. Ako dodajete margarin, prvo ga umutite pa tek onda njemu dodajte krem. Umutite šlag s mlekom, te ga iz dva puta dodajte u fil i sve izmutite.

5. Podelite dobijeni krem na dva dela. U jedan deo stavite otopljenu čokoladu, a u drugi iseckane krem bananice.

6. Na koru stavite filove po redosledu koji želite. Možete dekorisati, a i ne morate, možete samo bogato naneti šlag. Tortu dobro ohladite, bar tri- četiri sata u frižider, a ne kao mi samo sat.

Bon appetit

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike