Skandalozan napad na delo slavnog umetnika: Sprejom ispisali natpis #MeToo na slici ženskog polnog organa (FOTO)

09.05.2024

10:07

0

Uhapšene dve žene

Skandalozan napad na delo slavnog umetnika: Sprejom ispisali natpis #MeToo na slici  ženskog polnog organa  (FOTO)
Copyright Profimedia

Dve žene su sprejom ispisale reči "MeToo" na slavnoj slici francuskog umetnika Gistava Kurbea.  Njegova slika-"Poreklo sveta" (L‘Origine du monde) delo je iz 1866. godine koje prikazuju vaginu i abdomen nage žene.

Profimedia
 

Ulje na platnu zaštićeno staklom u trenutku incidenta u sklopu pozjamice se nalazilo u Centru Pompidu-Metz. Pariski Musée d‘Orsay je tom muzeju pozajmio ovo umetničko delo - prenosi Gardijan.

Uhapšene dve žene

Mesto događaja posetila je i policija kako bi procenila štetu, rečeno je AFP-u. Prema rečima tužioca, dve žene, rođene 1986. i 1993. godine, uhapšene su nakon što su preko pet slika sprejom ispisale reči "MeToo".

Pominje se i treća osoba, koja nije uhapšena, a za koju se veruje da je ukrala crveni vez na belom materijalu francuske umetnice Annette Messager naziva "Je pense donc je suce".

Incident i pred slikom Mona Lize

Francusko-luksemburška umetnica performansa Debora de Robertis za AFP je rekla da je ovaj incident  deo performansa "On ne separe pas la femme de l‘artiste" (Žena se ne odvaja od umetnice).

Profimedia
 

De Robertis tvrdi da joj je namera bila "presipitati istoriju umetnosti ", posebno dodavanjem reči "MeToo" na slavnu sliku jer su "žene poreklo sveta".

Pre deset godina De Robertis je u Musée d‘Orsay izvela performans pozirajući raširenih nogu ispred Kurbeove slike, o čemu svedoči i fotografija. De Robertis je svoju intimu pokazala i ispred da Vinčijeve Mona Lize u pariškom Luvru. 2020. godine sud joj je pripisao kaznu u iznosu od 2.000 evra jer se 2018. godine pojavila naga u Lourdesu, poznatom po katoličkom hodočasničkom svetištu.

Umetničko delo nije poster

Ministarka kulture Rachida Dati događanja je komentirasala objavom na X-u:

- Poruka za "aktiviste" koji misle da umetnost nije dovoljno moćna da bi samostalno prenela poruku...Umetničko delo nije poster koji bi se prefarbao aktuelnom političkom porukom.

Profimedia
 

Ministarka je pružila podršku muzejima i ekipama koje su žrtve takvih agresija.

- Nastavićemo dela štititi od novih ikonoklasta - poručila je.

Novi napad na kulturu

Gradonačelnik Metza François Grosdidier osudio je potez koji je okarakterisirao kao "novi napad na kulturu, ovoga puta od strane fanatičnih feministkinja".

Profimedia
 

Kurbeova slika originalno je bila u posedu tursko-egipatskog diplomata Khalil Beyja, koji je formirao umetničku zbirku koja je slavila žensko tijelo. Khalil Beyja kasnije je dostigla nevolja. Uništili su ga, naime, njegovi kockarski dugovi. Slika je, pripadala i Lacanu, a zatim je 1995. godine postala deo muzejske zbirke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike