Vučić u Hramu Svetog Save na molebnu: Porfirije poručio Vučiću da u Njujorku ima mudrosti i odlučnosti (FOTO/VIDEO)

20.05.2024

07:07

0

Patrijarh je u Hramu služio moleban za blagosloven put, povodom odlaska predsednika Vučića na sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se odlučivati o rezoluciji o Srebrenici

Vučić u Hramu Svetog Save na molebnu: Porfirije poručio Vučiću da u Njujorku ima mudrosti i odlučnosti (FOTO/VIDEO)
Copyright TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je jutros u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru molebnu koju je služio patrijarh Porfirije pred Vučićev put u Njujork, a pored molitve poglavar SPC je poručo da ćemo tamo snažno podići svoj glas protiv istorijskog revizionizma i protiv toga da srpski narod bude proglašen za počinica genocida.

Patrijarh Porfirije je u obraćanju poželeo predsedniku Vučiću, pred današnji put u Njujork, da ima mudrosti i odlučnosti da svedoči istinu. Porfirije je naglasio da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vredne poštovanja i molitvenog sećanja i dodao da je to jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima.

- Sabrali smo se da se pomolimo pred vaš put u Njujork. Danas snažno podižemo svoj glas protiv istorijskog revizionizma i da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida. Nalazimo se u iskušenju pred najvećim međunarodnim forumom, molimo se da vam Bog da snage da na najbolji način zastupate naš narod. Da imate mudrost i odlučnosti da svedočite istinu. Neka vas Bog blagoslovi - poručio je patrijarh u besedi.

Patrijarh je u Hramu služio moleban za blagosloven put, povodom odlaska predsednika Vučića na sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se odlučivati o rezoluciji o Srebrenici.

U Hramu i Milorad Dodik

U Hramu je na službi sa predsednikom bio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar bez portelja Nenad Popović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministri u vladi Republike Srpske, kao i predstavnici srpskih stranaka iz Crne Gore.

Pored Porfirija, molebnu su prisustvovali i episkopi kruševački David i remezijanski Stefan. Predsednik danas putuje u Njujork gde će se u četvrtak 23. maja održati Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici. Nakon besede Vučić i Dodik su zapalili sveće u Hramu.

Podsetimo, Vučić je juče najavio da će u ponedeljak, u sedam sati, krenuti redovnom linijom Er Srbije za Njujork, a da će se pre puta sastati sa predstavnicima Srba iz celog regiona, kao i sa patrijarhom Porfirijem u Hramu Svetog Save koji će, kako se očekuje, izneti besedu o predstojećoj nedelji. Vučić je rekao da u Njujorku predstoji velika borba.

- Imaću mnogo sastanaka, a u četvrtak ćemo da se borimo svi zajedno. Rekao sam i ljudima koji idu sa mnom, ako nisu spremni da se bore, ako misle da je to uobičajeni put, da ne idu. Oni koji su spremni da se bore, na svaki način, da samo oni pođu - rekao je predsednik Vučić.

On je poručio da garantuje da će se boriti, kao i da zna kolika je sila koja nam preti i koliko su veliki i važni.

- Ali mi ćemo dati sve od sebe. Suprotstavićemo se jače nego što su očekivali" - poručio je Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike