Podrška kolega Nenadu Jezdiću: "Nasilnički čin bez presedana"

16.05.2024

16:20

0

Duboka zabrinutost

Podrška kolega Nenadu Jezdiću: "Nasilnički čin bez presedana"
Nenad Jezdić foto Jakov Simović Zvezdara teatar - Copyright Promo / Zvezdara teatar / Jakov Simović

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) oglasilo se saopštenjem u kome je izrazilo protest i duboku zabrinutost zbog zabrane ulaska na KiM kolegi Nenadu Jezdiću i predstavi "Knjiga o Milutinu" Zvezdara teatra.

Promo / Zvezdara teatar / Nikola Vukelić
 

- Ovakav nasilnički čin bez presedana nad umetnošću i pravu našeg naroda na Kosovu i Metohiji samo je još jedan dokaz o zlonamernosti i bahatosti onih koji bi da sasvim i na svaki mogući način još više obesprave naš narod kome je već skoro svako pravo uskraćeno - ističe se u saopštenju.

Traže reakciju međunarodne javnosti

Udruženje je uputilo apel nadležnim institucijama i međunarodnoj javnosti da najoštrije osude ovakvo postupanje i stanu u odbranu barem elementarnih ljudskih prava, kada su već sva druga odavno oduzeta i poništena.

Promo / Zvezdara teatar / Nikola Vukelić
 

- Izražavamo i bojazan da takve namerne provokacije i pojačavanje i inače opasnih tenzija na Kosovu ne ostavljaju prostora za uzmak i dobru volju, već da prinuđuju na hitnu i oštru reakciju, kako domaće i tako i međunarodne javnosti - zaključuje se u pismu UDUS-a s potpisom njegovog predsednika Nebojše Dugalića.

Da podsetimo, Nenad Jezdić je trebalo da gostuje u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, ali je ekipa predstave zaustavljena na Jarinju, uprkos činjenici da su imali svu neophodnu prateću dokumentaciju i specifikaciju opreme.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike