Velika svetska zvezda Đino Vaneli na Valjevskom džez spektaklu: Četiri decenije kultnog festivala (VIDEO)

15.05.2024

16:30

0

Velika žurka koja se ne sme propustiti

Velika svetska zvezda Đino Vaneli na Valjevskom džez spektaklu: Četiri decenije kultnog festivala (VIDEO)
Đino Vaneli - Copyright Profimedia

Valjevo Jazz fest ove godine proslavlja veliki jubilej 40 godina postojanja. Jedna od najdugovečnijih manifestacija u regionu biće od 16.do 18. maja ove godine regionalni centar kulturnih dešavanja. Sa motom „Istorija, tradicija, spektakl“, obeležava se četiri decenije postojanja kultnog festivala, koji je ugostio sva prestižna imena džez scene sa naših prostora.

Profimedia
 

Kao šlag na tortu povodom velikog jubilja ove godine u Valjevu, nastupa velika svetska zvezda Đino Vaneli.

Ove godine dobija internacionalni karakter

- Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku zvezdu Đina Vanelija. Time je festival prvi put dobio internacionalni karakter, uz pozicioniranje na mapi ozbiljnih evropskih događaja. To je i bio cilj kada smo pravili viziju budućnosti rasta i razvoja najstarije manifestacije u gradu.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Takođe, najavljujemo i nastupe domaćih talentovanih izvođača na čelu sa pijanistom Slobodanom Dragovićem, uz posebnu poslasticu za džez sladokusce - nastup Big Band-a RTS sa nenadmašnim Urošem Perićem. Oni će izvesti program pod nazivom „Tribute to Ray Charles“– kaže Milan Đurđević, umetnički direktor festivala.

Nastup Đina Vanelija je 16.maja u sali Omni centra, a preostala dva programa će biti održana 17. i 18. maja na Trgu Desanke Maksimović uz besplatan ulaz.

Kako je sve počelo

Jovan Maljoković, naš poznati muzičar i grupa njegovih prijatelja, entuzijasta, Valjevaca ozbiljno zaljubljenih u džez, želeli su da svojim sugrađanima promovišu sve najbolje što su ovi prostori mogli ponuditi u tom muzičkom žanru. Kada se ima dovoljno dobre volje i pozitivne energije, nađu se uvek i oni koji će manje ili više pripomoći ! I tako nastade Jazz Fest!

Nebojša Babić
 

Uvodne taktove, tog maja pre četrdeset godina, odsvirao je džez orkestar RTS-a.

Od tada je na sceni Doma kulture “prodefilovalo” blizu 1200 muzičara i više od stotinu raznolikih bendova i to iz svih krajeva bivše Jugoslavije, Srbije, evropskih zemalja i SAD.

Na početku dvodnevna manifestacija, ubrzo je dobila treće, pa zatim i četvrto programsko veče.
Sve je više onih koji nastupaju na bini Doma kulture, a program je raznovrsniji i kvalitetniji.

Iz godine u godinu ređaju se velika imena džeza: Među njima su bili Duško Gojković, Bora Roković, Nenad Petrović, Džo Mirković, Lala Kovačev, Miša Krstić, Jovan Maljoković, Stjepko Gut, Mića Marković, Miloš Petrović, Miša Blam, Lazar Tošić, Vlada Maričić, Ivan Švager, Laci Fidri, Luka Bošković, Pero Ugrin, Rade Milivojević-Nafta, Vasil Hadžimanov, Cubismo, Eldad Tarmu…

Printscreen/RTS/Muzicka produkcija
 

Negde polovinom svog života Valjevski Jazz fest počinje negovati ženske vokale. “Dame pevaju džez” bio je naziv jedne večeri, kojom je otpočeo novi trend. Tanja Jovićević, Vladana Marković, Marija Mihajlović, Nada Knežević, Bisera Veletanlić, Zdenka Kovačiček, Alma Vučinić, Katarina Kačunković, Madam Pijano… predivni glasovi koji su ofarbali Festival u još lepše, tananije nijanse.

Kvalitet više je bila programska raznolikost: od svinga i džez standarda BIG BANDa RTS, preko Maljokovićevih latino –ritmova, etno varijacija Miloša Petrovića, diksilenda, preplitanja različitih muzičkih kultura Campus karavana, pa sve do sinti zvuka grupe Hazari.

Velika žurka koja se ne sme propustiti

Poseban kvalitet festivala u Valjevu je što veliku pažnju poklanja mladim i talentovanim muzičarima koji završavaju džez akademije širom Evrope. Te nove mlade džez snage, pune nove energije dale su snažan podsticaj ovom festivalu.

Forma i suština institucije zvane Jam Session, videlo se to odmah na prvom festivalu, izuzetno odgovara duhu valjevske publike. Atmosfera u Valjevu tokom održavanja “ velike žurke koja se ne sme propustiti”, veoma je specifićna.

Profimedia
 

Uvek srdaćna, vesela, pomalo euforična! Džez muzičari, inače, važe za krajnje neposredne i jednostavne ljude, a u Valjevu to na najbolji način potvrđuju. Istini za volju, vele oni, Valjevci uvek bivaju takvi domaćini, da svaka konvencionalnost i uštogljenost ne dolazi u obzir. Zato, valjda, Džez Fest stvara topli, opušten i druželjubiv ambijent.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike