Bira se nova najbolja srpska reč: Pogledajte koji su uslovi konkursa

13.05.2024

11:45

0

Takmičenje je otvoreno za sve

Bira se nova najbolja srpska reč: Pogledajte koji su uslovi konkursa
Copyright Profimedia

Raspisan je novi konkurs za "Najbolju novu srpsku reč".

Profimedia
 

Na poslednjem konkursu izabrana je reč  - duhoklonuće.

Dobra i lepa reč je umetničko delo

- Dobra i lepa reč je i umetničko delo i pedalj puta koji nas spaja. Dobra reč snaži i ulepšava jezik. Nova reč daje novu snagu jeziku, doprinoseći njegovoj lepoti. Reč nam pomaže da se bolje razumemo pa i da sami sebe bolje shvatimo.

Za opstanak jezika u savremenom dobu brzih promena potrebni su briga, pažnja, trud.  Jezik opstaje uz ljubav mnogih, od deteta, do učiteljice, do glumca, pisca, naučnika i svakog drugog običnog čoveka koji jezik voli.

Profimedia
 

Svaku reč srpskog jezika koju danas govorimo je nekad neko prvi put izgovorio. Jezik se stvara i obnavlja svakodnevno - navodi se sajtu organizatora konkursa Male biblioteke.

Kako se navodi takmičenje je otvoreno za sve. Moguće je poslati do pet reči ali je neophodno uz svaku reč poslati objašnjenje značenja, objasniti nadahnuće i cilj predložene reči.

Uslovi konkursa

Reč ne sme biti prethodno zabeležena ni u jednom srpskom rečniku. Prihvataju se reči koje mogu imati zvučne sličnosti sa drugim slovenskim jezicima, a danas nisu u upotrebi u srpskom jeziku.

Prednost imaju zamene za nepotrebne tuđice (posebno anglicizme), s tim što: (a) Traže se predlozi za nepotrebne tuđice, a ne za srpske reči, i (b) Ne traže se zamene za široko prihvaćene (prilagođene) pozajmljenice poput reči džezva, bojler, radijator, jastuk, itd…

Profimedia
 

Prva nagrada je 600 evra, druga 400, treća nagrada 200 evra.

Predlozi se mogu slati na mejl adresu na [email protected], sa osnovnim ličnim podacima (Ime, prezime, adresa, e-pošta) do 15. septembra 2024. godine. Objava nagrada biće 16. oktobra 2024. godine. Tok takmičenja može se pratiti na instagarm stranici @srpskisljubavlju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike