Od traženja slika baterijskom lampom, preko priče o šampanjcu, do Bijonse u Luvru: Atraktivan program Galerije Matice srpske u Noći muzeja

14.05.2024

14:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Ulaz je besplatan

Od traženja slika baterijskom lampom, preko priče o šampanjcu, do Bijonse u Luvru: Atraktivan program Galerije Matice srpske u Noći muzeja
Copyright Promo/Galerija Matice srpske

Ove godine u subotu, 18. maja, proslavljaju se dva najveća „muzejska praznika“ – Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja.

Međunarodni dan muzeja ustanovila je organizacija ICOM (International Council of Museum) s idejom da kao globalna platforma služi za promociju uloge muzeja. Ovogodišnja tema "Muzeji za obrazovanje i istraživanje", naglašava upravo značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih institucija koje podstiču učenje, otkrivanje i kulturno razumevanje.

Promo/Martin Candir
 

Na ovim osnovama u Galeriji Matice srpske pripremljen je bogat i raznovrstan program, a vrata muzeja otvorena su besplatno od 10.00 do 24.00 sata.

Detaljnije o programu

11.00 - Kreativna radionica za decu "Noć u muzeju"

Tokom radionice, deca će imati priliku da dožive pravu noć u muzeju, tako što će zajedno sa muzejskim edukatorima prošetati mračnim prostorom Galerije i uz pomoć baterijskih lampi tražiti slike. Na ovaj način, istražiće slike nastale u okviru posebnog umetničkog pravca – intimizma i otkriti na koji način i zašto su slikari i slikarke, poput Marka Čelebonovića i Ljubice Cuce Sokić, voleli da prikazuju lične prostore ljudi. Muzejski edukatori će sa decom razgovarati o intimnom prostoru, slobodnom vremenu i pojmu dosade. U kreativnom delu, deca će nacrtati svoje zamračene sobe, a zatim ih, uz pomoć magije boja, osvetleti.

13.00 - Promocija knjige "Dvadeset godina odrastanja uz umetnost"

Galerija Matice srpske je početkom 21. veka svoju osnovnu delatnost čuvanja i prezentovanja umetničke kolekcije proširila u vidu razvoja najrazličitijih programa usmerenih ka posetiocima. Svesni edukativnih mogućnosti muzeja započeli su rad sa najmlađom publikom, da bi iz godine u godinu programe obogaćivali, usložnjavali i proširivali uzrast dece s kojom se radim. Danas, Galerija Matice srpske ima razvijene programe za decu i mlade od 0 do 25 godina. Knjiga koja se promoviše upravo predstavlja rezultat i iskustva muzejskih stručnjaka u ovoj oblasti. U razgovoru sa upravnicom Galerije Matice srpske Tijanom Palkovljević Bugarski i autorkom knjige Jelenom Ognjanović učestvovaće saradnici i stručnjaci iz oblasti pedagogije – dr Jovana Milutinović i Ksenija Milić, kao i učesnici programa Elena Kalem i Dalibor Šandor, koji će više reći na koji način su oni „odrastali uz umetnost u Galeriji“.

Promo/Galerija Matice srpske
 

16.00 - Dramska radionica za tinejdžere sa Centrom za pozorišna istraživanja

Stručni tim Centra za pozorišna istraživanja iz Novog Sada vodiće dramsko-pedagošku radionicu posvećenu izložbi "Inspirisani Francuskom". Radionica po metodologiji Drama u Galerijama namenjena je mladim ljudima uzrasta od 11 do 14 godina. Radionica će kao polazište rada imati neke od umetničkih slika Save Šumanovića, Milana Konjovića, Bogdana Šuputa i drugih srpskih umetnika čija su dela predstavljena na izložbi. Radionica je otvorenog tipa, ali je potrebno da učesnici dođu na vreme.

17.00 - Porodična avantura i kreativna radionica u Parku skulptura "Na talasima umetnosti"

Za porodice sa decom i tinejdžerima, kao i sve zainteresovane posetioce uzrasta od 6 do 106 godina, pripremiljen je poseban pisani vodič "Na talasima umetnosti" kroz aktuelnu izložbu. Vodič je ispunjen zadacima i pitanjima koja na zabavan i interaktivan način otkrivaju kratke priče o umetničkim delima predstavljenim na izložbi "Inspirisani Francuskom". Ukoliko vam se dopada kako zvuči ova avantura, možete da, uz pomoć vodiča, zađete u dela srpskih slikara i kroz njih doživite umetnički boravak u centru umetnosti 20. veka. Od ateljea do kafane, prođete pored svake stanice inspiracije i pokušate da oslušnete slike. Nakon ove avanture, u Parku skulptura će biti dostupne raznovrsne aktivnosti za decu - crtanje, bojanka sa motivima iz Pariza, drvene i lego kocke.

Profimedia
 

18.00 - Otvoreni konzervatorski atelje

Posetioci Noći muzeja imaće priliku da zavire u nedostupne delove Galerije Matice srpske – konzervatorske ateljee. Uz razgovor sa konzervatorima Lukom Kulićem i Ivanom Dobromirov saznaće kako se restauriraju i konzerviraju umetnička dela različitih materijala – od slika na platnu do ramova i skulptura. Poseban akcenat biće na umetničkim delima koja se trenutno pripremaju za izlaganje u novoj stalnoj postavci.

19.00 - Zavirite u svečane salone GMS

Da li ste se nekad zapitali šta se nalazi u svečanim salonima Galerije Matice srpske? Oni nose imena po Teodoru Pavloviću, sekretaru Matice srpske (1837–1854) i mr Leposavi Šelmić, upravnici Galerije Matice srpske (1988–2002), a često nisu otvoreni za javnost. U njima su objedinjeni istorijat Galerije putem izlaganja portreta bivših upravnika, građansko portretno slikarstvo 19. veka i kopije prema starim majstorima evropskog slikarstva, a upotpunjeni su stilskim nameštajem. Koja je uloga salona, ideja prostora, koncept, koja dela su izložena – saznajte od kustoskinje Stanislave Jovanović Mindić, uživajući u nesvakidašnjem prostoru.

20.00 - Francuski mehurići u muzejskoj noći: Priča o šampanjcu

Izložba "Inspirisani Francuskom" pokazuje nam na koji način su srpski umetnici doživeli Francusku. Kao nezaobilazan deo tzv. "joie de vivre" ili „radosti života“ jeste bilo i ostalo vino, a posebno šampanjac, u kojem uživaju i dan-danas svi posetioci ove zemlje. Kako je šampanjac nastao, kako se ispija i kakav je uticaj imao ovaj penušavi napitak sa mehurićima na čitavu Evropu i šire, saznaćete od kulturološkinje Marije Šibanove.

Profimedia
 

21.00 - Autorsko vođenje kroz izložbu "Inspirisani Francuskom"

Pariz je u 20. veku postao svetski umetnički centar, a zahvaljujući tome, mnogi srpski slikari su imali želju da se obrazuju i borave u glavnom gradu Francuske. O inspiracijama, uticajima, uzorima i prijateljstvu sa Francuskom govore upravo dela na ovoj izložbi. Šta je Pariz značio srpskim umetnicima, na koji način je uticao na njih i kako su nastajala mnoga dela srpske umetnosti na početku 20. veka su neka od pitanja na koja će posetiocima dati odgovor autorka izložbe Ivana Rastović.

Profimedia
 

22.00 - Bijonse u Luvru: Umetnost, moć i identitet

Kada su pop zvezda Bijonse i njen suprug Džej Zi snimili muzički spot za pesmu u najprestižnijem francuskom i svetskom muzeju u svetu – Luvru, utisak javnosti bio je veoma podeljen. Posle nekoliko godina i dalje ovaj potez samog muzeja ali i poznatih zvezda ostaje mnogima nejasan. Kroz priču Nikole Ivanovića i Gorana Vujkova, posetioci će imati priliku da otkriju umetničke detalje ovog spota, kao i potencijalne poruke koje sama muzika i slike nose.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike