Utvare i piramide Luvra: Na današnji dan osnovan jedan od najpoznatijih muzeja na svetu

10.08.2023

08:00

0

Smešten na desnoj obali Sene u Parizu

Utvare i piramide Luvra: Na današnji dan osnovan jedan od najpoznatijih muzeja na svetu
Luvr - Copyright Pixabay

Luvr je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. Smešten je na desnoj obali Sene u Parizu.  Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umetničkih zbirki na svetu.

Luvr je najposećeniji muzej u svetu, koga radnim danima poseti u proseku 15.000 turista na dan, od čega su 65% strani turisti.

Profimedia
 

Muzej je otvoren 10. avgusta 1793. kada je izloženo 537 slika.

Dvesta dana za obilazak celog Luvra

Danas bi vam trebalo 200 dana da vidite svako od 35.000 umetničkih dela izloženih u ovom muzeju. I to uz uslov da za svako umetničko delo izdvojite samo 30 sekundi.

Profimedia
 

Najpoznatija slika Luvra je ujedno i najpoznatija slika na svetu - Mona Liza Leonarda da Vinčija.

Kolekcija muzeja znatno je uvećana u Napoleonovo vreme i u vreme vladavine Luja XVIII i Šarla X, a dosta zbirki su poklon i donacija muzeju U muzeju je izloženo skoro 35.000 predmeta iz perioda od praistorije do 19. veka. Ukupan broj predmeta koji pripadaju muzeju je 380.000.

Piramida ispred kao ona u Gizi

Muzej Luvr se nalazi u Palati Luvr (Palais du Louvre) koja je začeta izgradnjom tvrđave u kasnom 12. veku u vreme vladavine Filipa II.

Ostaci tvrđave su vidljivi u podrumu muzeja.

Ova građevina je više puta proširivana i tako se formirala Palata Luvr koja je služila kao francuski dvor. Palata Luvr ima tri krila: Rišelje, Viši i Denon.

Pixabay
 

Piramidu ispred Luvra, tog stakleno-metalnog diva, dizajnirao je I. M. Pei koristeći pritom tačne mere piramida u Gizi.

Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste to da u Luvru  postoji čak pet piramida.

Tri manje piramide okružuju glavnu piramidu kako bi osigurale svetlosne otvore za muzejsku zbirku. Peta piramida je tzv. Preokrenuta piramida, tj. naopako postavljena viseća piramida, vidljiva ispod zemlje.

Legende o utvarama

Godine 1940. Hitler je sa svojim trupama ušao u Pariz. On je bio impresioniran francuskim kulturnim nasleđem, ali kada su Nemci ušli u Luvr, nisu našli ništa.

Upravnik Luvra je uklonio iz Luvra preko 4.000 umetničkih dela, povučen iskustvom koje je pretpela galerija Prado za vreme Španskog građanskog rata.

Na ovaj način Nemci nisu imali priliku da prisvoje umetnička dela iz Luvra.

Profimedia
 

Za Luvr su vezane i legende o utvarama. Najpoznatija priča na ovu temu odnosi se na takozvanog Crvenog čoveka iz Tuileriesa.

Iskoristila ga je kraljica Katarina Mediči kako bi se rešila svojih neprijatelja, ali na kraju se bojala da on zna previše tajni i tako ubila i njega. Danas se priča kako utvara luta hodnicima odevena u crveno – čak je i sam Napoleon tvrdio da ga je video.

Legenda kaže i da egipatska mumija po imenu Belfegor proganja dvorane Luvra i danas.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike