Jedan od najvećih muzeja na svetu se zatvara: Komplikovano renoviranje od 262 miliona evra (FOTO)

13.05.2023

16:30

0

Procenjuje se da će rekonstrukcija trajati pet godina

Jedan od najvećih muzeja na svetu se zatvara: Komplikovano renoviranje od 262 miliona evra (FOTO)
Centar Pompidu - Copyright Profimedia

Jedan od najvećih muzeja moderne i savremene umetnosti na svetu, Centar Žorž Pompidu, zatvara se zbog renoviranja 2025. godine.

Poslednji put zgrada je zatvorena na svoju 20. godišnjicu 1997. godine zbog trogodišnje obnove koja je povećala izložbeni prostor. Ali nikakvi veći radovi nisu obavljeni na zgradi od kada je otvorena 1977. godine.

Profimedia
 

Ta nova obnova, međutim, puno je kompleksnija od prethodne, mogla bi potrajati i do pet godina, a prema nekim procenama koštaće 262 miliona evra.

Stvaranje nove utopije

Radovi će uključivati uklanjanje azbesta iz zgrade, ispunjavanje sigurnosnih, tehničkih i energetskih standarda i omogućavanje dostupnosti muzeja osobama sa invaliditetom.

Prvobitan paln je bio da rekonstrukcija počne krajem 2023. godine, međutim od toga se odustalo zbog Olimpijskih igara koje će se održati u Parizu tokom leta 2024. godine.

Profimedia
 

Predsednik Centar Pompidua, Laurent Le Bon, koji je i predložio odlaganje renoviranja je izjavio kako mu se čini se da je tada predviđen rok od tri godine teško ispuniti.

Francuski nacionalni muzej za modernu i savremenu umetnost, inače, 2027. slavi pola veka, ali nije isključeno da će za tu veliku proslavu biti zatvoren.

Kada su ga upitali o tome, Le Bon je odbio reći hoće li centar biti spreman na vreme.

- Ovde ne bismo smeli propustiti poentu, a to je stvaranje nove utopije... Fokusirani smo na tehničke aspekte golemog i vrlo komplikovanog mesta u srcu Pariza... Moramo biti sigurni da ćemo, kada ponovo otvorimo vrata, imati novi Centar Pompidu.  Godišnjica je godišnjica. S druge strane, radimo za svoju decu i unuke - rekao je.

Profimedia
 

Le Bon je takođe odbacio glasine o tome da će se Centar Pompidu preseliti u Palais de Tokyo tokom zatvaranja.

Prekretnica u arhitekturi

Iako u početku "dočekan na nož", Centar Pompidu bio je prekretnica u arhitekturi.

Renco Pjano i Ričard Rodžers, tada još relativno nepoznati na arhitektonskoj sceni, pobedili su na takmičenju 1971. sa svojim vrlo modernim predlogom muzeja koji nije ličio ni na šta drugo u arhitektonskom svetu u to vreme.

Arhitekti su u tom svom projektu zamislili da sva infrastruktura zgrade bude vidljiva, odnosno da svi mehanički i strukturalni sistemi  budu gurnuti napolje među ostalim i iz razloga, kako su svojevremeno objasnili arhitekti, da bi se maksimizirao unutarašnji prostor bez prekida.

Profimedia
 

Uključujući prostranu javnu biblioteku i centar za muzička i akustička istraživanja, ta moderna intervencija u istorijsko tkivo privukla je mnogo više posetilaca nego što se očekivalo tokom godina, a danas je jedan od najpopularnijih pariških muzeja.

Cilj im je bio, kako se prisetio, stvoriti svojevrsni antispomenik, kulturni centar koji je sve samo ne institucionalni, a dokaz uspeha je negodovanje koje je usledilo.

I godinama nakon svega čudilo ga je, kako je priznao, da je Francuska dopustila dvojici mladih stranaca, on je imao 33 godine, a njegov britanski partner 37, da kraj kamenih pročelja istočnog Pariza iz 18. veka postave ogromnu metalnu strukturu koju su kritičari opisivali kao rafineriju ili prekookeanski brod.

Profimedia
 

I na kraju izgleda da su šalu Renca Pjana koju je izgovorio u jednom intervjuu 2000. godine da bi Centar Pompidu, trebalo zatvarati svakih 25 godina, kako bi se njegova funkcija mogla preispitati, u Francuskoj, shvatili vrlo ozbiljno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike