Krune Nemanjića, Obrenovića i Karađorđevića na spektakularnoj izložbi: Veličanstvena umetnička dela (FOTO)

21.04.2023

10:45

0

Među mnogim originalnim eksponatima, izdvajaju se insignije kralja Petra I - šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt od venecijanskog pliša i svile sa hermelinom

Krune Nemanjića, Obrenovića i Karađorđevića na spektakularnoj izložbi: Veličanstvena umetnička dela (FOTO)
Insignije kralja Petra I Karađorđevića - Copyright Promo/Istorijski muzej Srbije

Izložba „Čekajući stalnu postavku”, svečano je juče otvorena u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, uoči proslave jubileja, 60 godina od nastanka te ustanove kulture.

Izložbu je otvorila pomoćnik ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Danijela Vanušić, koja je otkrila i plan da se ovaj muzej preseli u prostor bivše Železničke stanice na Savskom trgu.

Ona je istakla da joj je izuzetno drago da Ministarstvo kulture učestvuje u otvaranju velike izložbe u godini obeležavanja značajnog jubileja, koji svedoči o istrajnosti srpske kulture i istorije.

Promo/Istorijski muzej Srbije
 

Prema njenim rečima, Muzej sa svojim projektima, izložbama "pomaže svima da uz izučavanje prošlosti sagledaju sadašnjost" , te ocenila da danas živimo u nepovoljnim okolnostima, kakva je situacija u celom svetu.

Rekonstrukcija srednjovekovne istorije

- Očuvanje kulturnog nasleđa je jedan od prioriteta Ministarstva kulture, koje podržava Istorijski muzej, koji će konačno dobiti svoju zgradu nakon 60 godina postojanja, u zgradi bivše Železničke stanice. Time će biti ispravljena višedecenijska nepravda, i idealno je da Istorijski muzej bude pored  spomenika tako velike istorijske ličnosti Stefana Nemanje - kazala je Vanušić.

24sedam/Ivan Mitić
 

Dr Dušica Bojić, direktorka Muzeja, podsetila je da je 60. rođendan ove ustanove bio 20. februara, a da će izložba "Čekajući stalnu postavku" od 12 sati biti otvorena za sve posetioce koji žele da vide istoriju srpskog naroda, ili inostrane turiste da se upoznaju sa našom zemljom i tradicijom.

Direktorka muzeja je rekla da su novom izložbom imali cilj da rekonstruišu srednjevekovnu istoriju uz pomoć čitavog tima stručnjaka iz zemlje i inostranstva, ali i naših ljudi koji su uveliko priznati u svom poslu van Srbije.

Najvredniji predmeti iz zbirki

U okviru ceremonije svečanog otvaranja, sopran Nataša Tasić Knežević je, uz klavirsku pratnju svog supruga Saše Kneževića, izvela kompoziciju „Nimfa” autora Petra Krstića.  

Autori koncepcije izložbe su upravo direktorka Muzeja dr Dušica Bojić, Slađana Bojković i Tijana Jovanović Češka, dizajn postavke je osmislila kustoskinja Izabela Martinov Tomović, dok su u pripremi i realizaciji izložbe učestvovali kustosi Muzeja.

Promo/Istorijski muzej Srbije
 

Posetioci mogu da vide izložbu svakog dana, osim ponedeljka, od 12 do 20 časova, a prodaja ulaznica je do 19 časova.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike, a u godini obeležavanja 60 godina od osnivanja, Istorijski muzej Srbije, sa projektom „Čekajući stalnu postavku” pred posetioce iznosi najvrednije predmete iz svojih zbirki koji su iz zaostavštine dve novovekovne srpske dinastije - Karađorđević i Obrenović.

Kolosalna umetnička dela

Posle svečanog otvaranja, usledila su autorska vođenja vrlo detaljno kroz celokupnu postavku na desnoj i levoj strani Istorijskog muzeja.

U pitanju su mnoga monumentalna, kolosalna slikarska dela gigantskog formata, veoma impresivna, kao i mnogi istorijski predmeti u kolekciji po mnogim vitrinama.

Izložba je koncipirana tako da daje uvid u pojedine celine buduće stalne postavke - u centralnoj i bočnim salama prezentovani su predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim naslednicima iz dinastija Karađorđević i Obrenović, a u ostatku prostora predstavljeni su period prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, pad srpske srednjovekovne države pod osmansku vlast, kao i period srpske Despotovine.

Promo/Istorijski muzej Srbije
Rekonstrukcija krune Jelene Anžujske

Među mnogim originalnim eksponatima, istorijskim značajem se izdvajaju insignije kralja Petra I Karađorđevića - šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt od venecijanskog pliša i svile sa hermelinom.

Jedina sačuvana kruna, izlivena od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa

Na postavci je i jedina sačuvana srpska kruna, izlivena od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa, po nacrtu profesora Mihaila Valtrovića, u čuvenoj radionici braće Faliz u Parizu.  

Postavku upotpunjuju originalna platna Arsenija Petrovića, Đorđa Teodorovića, Stevana Todorovića, Uroša Kneževića, Paje Jovanovića, Uroša Predića i drugih izvrsnih umetnika.

Promo/Istorijski muzej Srbije
Rekonstrukcija krune kralja Milutina

Na izložbi su premijerno predstavljene i idealne rekonstrukcije kruna i odeždi srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki, izrađenih u cilju osvežavanja kolektivnog sećanja na ovaj period srpske istorije, a za buduću stalnu postavku koja će prikazati prošlost ovih prostora od neolita sve do kraja 20. veka.

Posetioci mogu da vide rekonstrukcije kruna cara Dušana, kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića, rad poznatog filigraniste Gorana Ristovića Pokimice, krune carice Jelene, rad vajarke Jasminke Brkanović, i krune Jelene Anđel, u narodu poznate kao Anžujske, izrađene u zlatarskoj radionici Marsela i Simona Čivljaka.

Sačuvan mali deo zaostavštine srpskih vladarskih dinastija

Tu je i rekonstrukcija odeždi Mihaila i Vojisavljevića, odnosno Milutina i Dragutina iz perioda detinjstva, koje je uradila kostimografkinja Jelena Stokuća sa saradnicima, što veoma liči na materijal za neku buduću raskošnu pozorišnu predstavu, film ili TV seriju, i spektakl epohe.

Krune su ručno rađene starim tehnikama na osnovu sačuvanih pisanih izvora i fresaka iz manastira Lesnovo, Manasija, Studenica i Sopoćani, uz savete stručnjaka.

Promo/Istorijski muzej Srbije
Rekonstrukcija krune despota Stefana Lazarevića

Izuzetna važnost izloženih originalnih i rekonstruisanih predmeta je u tome što je sačuvan samo mali deo zaostavštine srpskih vladarskih dinastija.

Razlog za to su istorijski događaji koji su obeležili prošlost srpskog naroda - viševekovna vladavina Osmanskog carstva, ratovi, smene dinastije, pljačke i razaranja, progon.

Promo/Istorijski muzej Srbije
Rekonstrukcija krune Cara Dušana

Izložba će kasnije biti obogaćena novim rekonstrukcijama kruna i drugih insignija, kako je najavljeno, koje su u procesu izrade, kao što su krune kralja Mihaila I Vojisavljevića, kraljice Simonide, kralja Tvrtka I Kotromanića i despota Đurađa Brankovića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike