Najskuplja dela srpskih slikara: Rekord od 200.000 dolara

26.09.2022

12:01

0

U našoj zemlji se umetničkim delima trguje uglavnom privatno i to je razlog zašto cene radova naših umetnika nisu naširoko poznate i ostaju informacija dostupna specifičnoj manjini

Najskuplja dela srpskih slikara: Rekord od 200.000 dolara
Copyright Vikipedija

Procenjena vrednost nekih umetničkih dela dostiže vrtoglave visine - najskuplja slika ikada prodata je „Salvator MundiLeonarda da Vinčija, za neverovatnih 450 miliona dolara.

Profimedia
 

Iako je Vinsent Van Gog jedan od najvećih slikara svih vremena, za života je prodao samo jedno svoje delo. U pitanju je „Crveni vinograd“, naslikan 1888. godine, koji je prodat po današnjoj vrednosti od otprilike 2.000 dolara. Sada, devet njegovih dela procenjeno je na ukupnu vrednost od oko 900 miliona dolara.

Crveni vinograd, Vinsent van Gog/Profimedia
 

Skoro jednako šokantno je i saznanje da je slika jednog od najcenjenijih domaćih slikara, Save Šumanovića, „Selo“, prvobitno procenjena na svega 1.500 evra. Međutim, slika je na aukciji dostigla cenu od čak 64.000 evra i tako postala drugo najskuplje delo nekog srpskog slikara svih vremena.

Sava Šumanović /Wikipedia
 

Slična je sudbina i ulja na platnu „Ukrotitelj zmija“ Paje Jovanovića. Ponuđena je za 15.000 evra, ali je 2000. godine na aukciji u Londonu prodata za tadašnjih 200.000 dolara (oko 170.000 evra), što je učinilo najskupljom slikom jednog srpskog slikara ikada, a i danas nosi ovu titulu.

Wikipedia
 

Treća najskuplja srpska slika jeste „Morska obala“ Petra Dobrovića, prodata za 39.000 evra.

Inače, u Srbiji se umetničkim delima trguje uglavnom privatno. To je i razlog zašto cene radova naših umetnika nisu naširoko poznate i ostaju informacija dostupna specifičnoj manjini.

Ipak, ono što jeste poznato je to čije cene rastu tokom vremena. To su umetnička dela Milana Konjovića, Save Šumanovića, Zorana File, Petra Lubarde, Ljubice Cuce Sokić, Radomira Damnjanovića Damnjana i Vladimira Veličkovića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike