Jedina sačuvana srpska kruna i sjaj naših slavnih vladara: Istorijski muzej otvara posebnu izložbu (FOTO/VIDEO)

19.04.2023

09:45

0

Autor: Dejan Ćirić

U godini kada obeležava šest decenija od osnivanja ova ustanova kulture publici predstavlja najvrednije predmete iz svojih zbirki

Jedina sačuvana srpska kruna i sjaj naših slavnih vladara: Istorijski muzej otvara posebnu izložbu (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Kako izgleda jedina sačuvana srpska kruna, napravljena u čuvenoj radionici u Parizu, i kakve su insignije nosili car Dušan ili kralj Milutin videće svi zainteresovani, na izložbi "Čekajući stalnu postavku" koja će biti svečano otvorena u Istorijskom muzeju Srbije 20. aprila.

Foto: Goran Ristović Pokimica
 

Postavku će u četvrtak, u 17 časova, svečano otvoriti Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture, kao i sopran Nataša Tasić Knežević, koja će uz klavirsku pratnju Saše Kneževića izvesti kompoziciju „Nimfa“ Petra Krstića.

Slavne srpske dinastije

U godini kada obeležava šest decenija od osnivanja Istorijski muzej Srbije izložbom "Čekajući stalnu postavku" publici predstavlja najvrednije predmete iz svojih zbirki, koji potiču iz zaostavštine dve novovekovne srpske dinastije - Karađorđević i Obrenović.

24sedam/Ivan Mitić
 

U centralnoj i bočnim muzejskim salama biće predstavljeni predmeti koji su pripadali rodonačelnicima dinastija Karađorđević i Obrenović i njihovim naslednicima, dok će u ostatku prostora pred publikom biti artefakti iz perioda prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, potom pada srpske srednjovekovne države pod osmansku vlast, kao i iz srpske Despotovine.

Insignije kralja Petra I Karađorđevića

Među brojnim originalnim eksponatima, koji će biti dostupni na izložbi, najznačajnije su insignije kralja Petra I Karađorđevića - šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt od venecijanskog pliša i svile, oivičen hermelinom, i jedina sačuvana srpska kruna, izlivena od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa.

Sve je to urađeno po nacrtu profesora Mihaila Valtrovića u čuvenoj radionici braće Faliz u Parizu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike