Potpisan Sporazum o filmskoj koprodukciji između Srbije i Italije: Zajedničko stvaranje „nacionalnih dela“ (FOTO)

22.03.2023

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovim se dodatno ojačava međusobna saradnja u oblasti kinematografije između dve zemlje

Potpisan Sporazum o filmskoj koprodukciji između Srbije i Italije: Zajedničko stvaranje „nacionalnih dela“ (FOTO)
Potpisivanje Sporazuma o filmskoj koprodukciji Srbije i Italije - Copyright Promo/Goran Zlatković

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani potpisali su u Beogradu Sporazum o filmskoj koprodukciji.

Promo/Goran Zlatković
 

Ministri su Sporazum o filmskoj koprodukciji potpisali u Palati „Srbija“ u sklopu posete Tajanija Srbiji i održavanja Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije.

Doprinos razvoju kulturnih odnosa

Ovim sporazumom se dodatno ojačava međusobna saradnja u oblasti kinematografije između Srbije i Italije, budući da saradnja u oblasti filma doprinosi razvoju kulturnih odnosa dve zemlje i da se ukazala  potreba za ažuriranjem pravnog okvira saradnje u oblasti kinematografije.

Promo/Goran Zlatković
 

Prema potpisanom sporazumu, koprodukcija se odnosi na kinematografska ili audiovizuelna dela bez obzira na žanr (igrani, animirani, dokumentarni), u skladu sa zakonima i propisima obe države, a za sprovođenje sporazuma zaduženi su Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije za Vladu Srbije i Ministarstvo kulture - Generalni direktorat za kinematografiju i audiovizuelno stvaralaštvo za Vladu Republike Italije.

Promo/Goran Zlatković
 

Nacionalna dela

Prema potpisanom Sporazumu, koprodukcije će se smatrati „nacionalnim delima“ u skladu sa važećim zakonima i propisima u Srbiji i Italiji i uživaće sve beneficije koje proizilaze iz važećih zakona i propisa na teritoriji Srbije i Italije.

Kako bi se olakšalo sprovođenje ovog Sporazuma predviđeno je osnivanje zajedničke komisije sastavljene od jednakog broja predstavnika nadležnih organa i stručnjaka koja će se načelno sastajati jednom u dve godine.

Promo/Goran Zlatković
 

Zajednička komisija će proceniti postojanje sveobuhvatne ravnoteže između broja koprodukcija, iznosa ulaganja koproducenata i tehničkog i umetničkog učešća. Koprodukcije realizovane prema ovom Sporazumu biće obično predstavljene na međunarodnim festivalima od strane većinskog koproducenta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike